Kaunitarid reasFoto: Laura Liinat
Nipid
15. oktoober 2018, 21:50

5 nippi, mida peaksid teadma kaltsukast plisseeritud seeliku ostmisel

Kes siis ei mäletaks, kuidas Vaiko Eplik Eurovisioonile pürgides 8-kroonise kampsuniga furoori lõi!? Samaväärse sensatsiooni võid kujundada ka endast, kui lähed pidulikule vastuvõtule efektselt õhulise plisseeseelikuga, mis kaltsukast vaid 2 euroga leitud! Loe ja saa teada, kuhu kindlasti sel puhul sisse tasub põigata!

Plisseeritud seelikute võidukäik ei näi ikka veel raugevat, aga pole ka ime – need sobivad nii igapäevaseks kandmiseks ketsidega kui pidulikele sündmustele sädelevate kontsadega. Kust aga leida selline, mida igal teisel seljas pole? Nipiraamat teab, et kaltsukatest leiab variante, mis kaasseelikukandjad kadedusest roheliseks teevad. Lisaks on need nii odavad, et ühe asemel saad terve kapi täita ainult volditud kaunitaridega!

Mida tasuks silmas pidada plisseeseelikute kaltsukast ostmisel?

1. Ostmisel vaata seelikukangaid vastu valgust – nii näed ära, kas kangas on terve või kuskilt rebenenud.
2. Suurus on vaid number! Kuna enamus kaltsukates müügil olevaid plisseeseelikuid on ülevalt kummiga, siis julge proovida selga ka tavapärasest väiksemaid ja suuremaid numbreid. Samuti saab kummi alati koomale tõmmata või selle pikema vastu välja vahetada.
3. Eemalda sünteetilisest materjalist vooder ja kanna selle asemel all kombineed või alusseelikut – nii ei jää seelik jalgade külge kinni.
4. Pese õhulisi plisseeritud seelikuid kindlasti käsipesurežiimil – nii hoiad neid liigselt kulumast. Ka enamikke kaltukast ostetud seelikuid võib nii pesta, kuigi neil võib olla masinapesu keelumärk peal. Kindlasti ole aga ettevaatlik kellegi käsitööna õmmeldud seeliku pesemisel – sageli võib siis kangas kokku tõmbuda või voldid välja minna. Viimased saab uuesti äädikaga sisse triikida.
5. Kuivata plisseeseelikuid riidepuu peal – nii vajuvad ka õhulised kangad sirgu ning sa ei pea tegelema triikimisega.

Helekollane seelik – 4 eurot, Humana vintage

Soojad ja päikselised sügisilmad kutsuvad panema selga ka suviselt helgetes toonides seelikuid. Et sobituda värviliste lehtedega, ent porise maapinnaga mitte liiga kontrastselt mõjuda, sobita juurde tumedad tutikestega kingad (5 eurot, Paavli e-pood) ja rinnataskuga viskoossärk (2 eurot, Paavli kaltsukas).

Pastellsinine seelik – 6 eurot, Paavli kaltsukas

Paljud tööandjad alustavad jõulupidudega õige varakult, et ikka kõik töötajad saaksid oma kalendris kuupäeva klappima panna. Niisiis on tark ka ennast varakult lainele viia ning lumekargelt sinise seeliku juurde vaadata sädelevad kontskingad (2 eurot, Paavli e-pood) ning kašmiirist ja angoorast pehme kampsun (2 eurot, Paavli kaltsukas), mida ise aplikatsioonide ja pisikeste kellukestega sobivasse meeleollu tuunida.

Lõheroosa seelik – 1 euro, Humana vintage

Just see õrnroosa seelik on Nipiraamatu toimetaja Laura üks lemmikoste läbi aegade. Sügiseses garderoobis passib see hästi kokku ussinahkse mustriga ridiküliga (4 eurot, Mustamäe Humana) ja ihutooni massiivse kontsaga kingadega (2,5 eurot, Paavli kaltsukas). Kus juures teinekord tasub kaltsukas silmad lahti hoida mitmete sarnaste jalanõude osas – nii võib juhtuda, et tuled koju sama tegumoega, aga erinevat värvi kingapaaridega. Ühes ihutooni kingadega sai kaks kuud tagasi täiendust kingariiul ka samasuguse lõikega, aga hõbedaste kingade osas.

Mustvalgetriibuline seelik – 3 eurot, Paavli kaltsukas

Üks komplekt võib osutuda sobilikuks mitte ainult erineva pidulikkuseastmega üritustel, vaid ka erinevatel aastaaegadel. Nii ei tasu peljata sügisel kandmast kergelt läbikumavat plisseeseelikut võrkpitsist pluusiga (1 euro, Mustika Humana). Lihtsalt sobita juurde mõnusad paksud sukkpüksid ja pehme eest nööpidega kampsun!

Briljantroheline seelik – 2 eurot, Humana vintage

Selle asemel, et sügisel end ehmatusega hallidesse ja mustadesse toonidesse riietada, jätka värvidega katsetamist! Pilkuhaarav briljantroheline seelik tuleb veel paremini esile lumivalge tuttidega triiksärgiga (2 eurot, Viljandi Humana) ja hõbedase randiga säravroosade kingadega (3,5 eurot, Paavli kaltsukas).

Kaunitarid reas Foto: Laura Liinat
Päikest hallidel sügispäevadel - helekollane seelik Foto: Laura Liinat
Helesinine seelik koos jõulukampsuniga Foto: Laura Liinat
Üks lemmikoste - lõheroosa seelik Foto: Laura Liinat
Võrkpluus ja seelik - nii pidulik kui igapäevane kombinatsioon Foto: Laura Liinat
Briljantroheline seelik - ära peitu hallide toonide taha Foto: Laura Liinat