Hoia lõikelaud puhas!Foto: Jan Vašek, Pixabay
Nipid
18. oktoober 2018, 19:49

NIPID | Hoia halvad bakterid nende nippidega koduköögist eemal!

Köögis on puhtuse hoidmine oluline, sest halvaks läinud toit või must tööpind võib põhjustada tõsiseid tervisehädasid. Toome välja olulised nipid, kuidas halvad bakterid köögis võidutsema ei pääseks.

1. Vaheta nõudepesu svamm harja vastu. Harja on parem puhastada, see kuivab kiiremini ja seda saab aeg-ajalt pesta ka nõudepesumasinas. Nõudepesuharja pikk käepide võimaldab kasutada nõude pesemisel kuumemat vett, mis lahustab paremini rasva ning aitab omakorda kaasa ka bakterite eemaldamisele nõudelt. Pealegi võib puhas ja vahva disainiga hari olla justkui sisustuselement köögis.

2. Vali tööpindade pühkimiseks lapp, mis imab hästi vett ja sobib masinpesuks. Nii võid olla kindel, et saad lapi täiesti puhtaks. Kusjuures, pesust tulnud niiske lapp on kohe valmis oma tööd tegema.

3. Kasuta köögis õigeid puhastusvahendeid, kuid ära pinguta üle. Piisab ka vähesest. Näiteks, kui tööpinnad on hapet taluvad piserda neile aeg-ajalt äädika- või sidrunhappelahust, et desinfitseerida ja saada jagu ebameeldivast lõhnast.

4. Eemalda piimatoodete plekid tööpindadelt paberiga. Piimavalku on raske lappidest välja pesta ning seepärast hakkavad lapid ebameeldivalt haisema.

5. Eelista kvaliteetsest plastist lõikelauda, millele ei teki nii kiirelt sisselõikeid. Plasti eeliseks on ka see, et neid saab bakterite eemaldamiseks nõudepesumasinas pesta. Kui sul on puidust lõikelaud, siis tuleb seda aeg-ajalt lihvida, toiduõliga töödelda ning vajadusel ka sidrunimahlaga piserdada. Nii eemaldad baktereid ja ka tekkinud lõhna. Ära unusta lihtsat reeglit, et köögis tuleb kasutada erinevaid lõikelaudu töödeldud ja töötlemata toidu lõikamiseks.

6. Kasutad erinevaid rätikuid vastavalt otstarbele. Halbade bakteritega nakatumist piirab kui kasutad nõude kuivatamiseks ja poleerimiseks ning käte kuivatamiseks erinevaid rätikud. Lihtne on seda järgida kui valid linase-puuvillase rätiku nõudele ja froteerätiku kätele. Pea meeles, et rätikud ei ole tööpindade puhastamiseks!

7. Pea kinni elementaarsetest hügieeninõuetest ning jälgi, millised on sinu nö halvad harjumused. Enne söögitegu võta ära kell, suured sõrmused jm ehted. Kätepesu puhul ära kiirusta ja pese pigem tihemini kui harvemini. Tee seda alati ka siis kui oled aevastanud, alateadlikult juukseid sättinud, kratsinud vms. Ka oma perele süüa tehes ei ole mõistlik sõrmi limpsida, maitsmiseks kasuta alati eraldi puhast lusikat.

8. Toidutegemise ajal ära kasuta mobiiltelefoni. Telefonid, aga ka telekapult, on ühed enim saastunud esemed meie kodudes. Jah, ka neid tuleb regulaarselt puhastada.

9. Väldi ristsaastumist ehk seda, et haigusttekitavad mikroorganismid kanduvad puhtale toidule. Näiteks ära kunagi aseta poekotti söögilauale või tööpinnale, sest see on tõenäoliselt must ja saastunud. Pakenda juba poes kaubad nii, et toored liha-kala-muna ei saastaks toitu, mida sööd kuumutamata. Puhtaid nõusid kappi ladudes veendu, et ka käed on eelnevalt pestud.

10. Puhasta aeg-ajalt ka nõudepesumasinat. Vaata üle, kas see on seest puhas ja ära unusta kontrollida tihendeid. See on parajalt soa ja niiske koht, kus mikroorganismidel on hea areneda. Heaks nipiks on kasutada ka erinevaid pesuvahendeid.

11. Veendu, et kuumutad toitu piisavalt, eriti liha- ja munatoitude tegemisel. Toore liha või muna söömisel pead usaldama tootjat. Ka veiseliha, mida soovitakse süüa toorelt võib töötlemise käigus saastuda. Oluline on meeles pidada, et pesed käsi ja töövahendeid alati peale muna ja liha katsumist.

12. Jälgi õigeid säilitustingimusi. Toitu külmkappi pannes kasuta alati suletavaid karpe või kata kausid pealt toidukilega. Nii hoiad toidu kvaliteetsena ning väldid ristsaastumise ohtu. Samal põhjusel mõtle ka sellele, kuidas paigutad toidu külmkapis. Tegutse süsteemselt - toores liha-kala-muna hoia eraldi valmistoidust ja piimatoodetest.

13. Hallitanud toit ei ole söömiseks. Eriti ohtlikud on hallitanud leivatooted. Kui üks viil pakendist on hallitanud, on tõenäoliselt hallitusseened kogu tootes.

Hea teada!
Mikroorganismid ümbritsevad meid kõikjal, ka meie köögis. Päris kõikidest mikroorganismidest kodus vabanema ei peaks, sest kõik pole meile kahjulikud. Näiteks saab meile kasulikke piimhappebaktereid kasutada kurkide ja kapsaste hapendamiseks. Samuti ei mõjuta inimest toiduriknemisel osalevad bakterid, mis tekitavad halva lõhna ja maitse. Kindlasti tuleks ohjata, aga baktereid, mis põhjustavad haigestumist.

Nõuanded on koostanud Tallinna Ülikooli kodundusõppe lektor Jaana Taar ja toiduvalmistamise tehnoloogia õpetaja Tiina Vänt.

Hoia lõikelaud puhas! Foto: Jan Vašek, Pixabay