Lehed tasub sügisel siiski kokku riisuda!Foto: Anthony Rossbach / Unsplash
Kodu ja Aed
25. oktoober 2020, 07:00

Kas juba teadsid? Kolm fakti lehtede riisumisest (11)

Paljudele tundub sügisel aia riisumine tüütu. Riisumata jätmine näib aga lohakusena ja mõjub halvasti nii murule kui ka taimedele, ütleb Hortese turundusjuht Manuela Kelt.

Miks see halb on?

Muru vajab õhku ja valgust. Kuna murule jäänud lehed tekitavad lisaniiskust, mida sügisel on niigi palju, ja varjavad vähesegi päikesekiirguse, hakkab muru sammalduma ja kolletub. Jäädes kõdukihi alla, võib muru pruunide inetute laikudena närbuda.

Ka igihaljaste taimede ja noorte võrsete peale ei tohiks jätta langenud lehti, sest liigne niiskus soodustab mädanikku.

Pane kõrva taha!

Eriti oluline on lehed kiiresti eemaldada verandalt ja jalgradadelt, sest märjad lehed muudavad need kohad ohtlikult libedaks.

Kas teadsid, et …

riisumine on kergem, kui teed seda ringi liikudes?

Kui riisud nii, et seisad paigal ja tööd teevad ainult käed, tekib lihastesse pinge. Soovitatav on koos rehaga liigutada tervet keha. Vaheta reha hoides ka kätt ja muuda käte asendit, et üks käsi ei saaks liigset koormust. Tee vahepeal ka kaelaringe ja siruta ennast. Pärast riisumist venita end, et vältida lihasvalu järgmisel päeval.

lehti pole mõtet kohe riisuda, kui need maha langevad?

Hea uudis, kas pole! Riisuda tuleks alles siis, kui rohi enam ei kasva. Esmalt eemalda põõsastelt, roosidelt ja püsikutelt haiged ning mahakukkunud lehed. Sellega väldid taimede haigestumist. Korista viljapuude alt ära ka kõik mahakukkunud puuviljad. Puu alla jäädes meelitavad need ligi närilisi. Seejärel asu riisuma – nii saad aia korraga korda.

hekkide all olevaid lehti pole vaja koristada?

Need komposteeruvad ise ja moodustavad loodusliku väetise.