Et viljapuud ka järgmisel aastal head saaki annaksid on tähtis nende eest sügisel õigesti hoolt kanda!Foto: Marina Khrapova/Unsplah
Kodu ja Aed
17. september 2021, 13:20

Säti viljapuuaed korda, et järgmisel aastal ohtrat saaki nautida

Kuldne sügis saabub ikka küpsete viljadega. Valminud õunad, pirnid ja ploomid panevad unistavalt hetke nautima, kuid samal ajal peaks tähelepanu pöörama ka viljapuuaia sügistalveks korda seadmisele. Hoolsal aednikul on ka järgmisel aastal magus saak!

Nõu annab Meelis Tiigemäe, Järvamaal õunakasvatusega tegeleva Rebase talu peremees.

Maapinnal

  • Kobesta pinnast. Et hävitada talveks peitu pugenud kahjureid, kobesta kergelt viljapuudealune mulla pealmine kiht.

  • Väeta puid. Viljapuudele, eriti ploomidele, tasub panna sügisväetist. See tõstab talvekindlust ja annab puudele jõudu viimased viljad veel kenasti üles kasvatada. Selleks otsi poodidest spetsiaalseid granuleeritud mahesügisväetisi. Valides jälgi aga hoolikalt, et praegusel aastaajal kasutatav väetis ei sisaldaks palju lämmastikku, sest see muudab taimed külmaõrnaks! Seetõttu ei sobi kasutada sügisel väetisena ka värsket lagunemata sõnnikut, sest see ergutab puid enne talve kasvule. Väetise kiiremaks toimimiseks torka kangiga võra välispiirile augud ja kalla sinna sügisväetise graanuleid.

  • Korista viljad. Haiguste leviku ärahoidmiseks korista kindlasti puude alt ära maha varisenud ja mädanevad viljad.

  • Riisu lehed või jäta puu alla multšiks. Puude alla jäetud lehed rikastavad mulda ja on talvel juurestikule tekiks. Samas peibutab kohev lehevaip kahjureid, kes end sinna talvituma sätivad. Kui lehtede alla teevad pesa suisa hiired, võib talvel nende näritud noorte õunapuude koor hiljem viljapuu hukutada. Niisiis: tee tark valik riisumise ja multšimise vahel, arvestades oma puid ja tavapäraseid aiaelanikke!

  • Hea teada! Noorte puudega aias võid hiirtele ka söödad välja panna.

  • Kasta taimi. Kuiva sügise korral on oluline puid ka kasta, et need saaksid korralikult talveks valmistuda.

Sügisel on tähtis vaadata üle viljapuude ümbrus maapinnal, samuti hoolitseda nende tüve ja võra eest. Foto: Kaboompics.com/Pexels

Tüvel

  • Hõõru puudelt samblik. Udustel ja niisketel päevadel hõõru puudelt maha korp ja samblik, mille all tunnevad end hästi mitmed kahjurid.

  • Vabane kärntõvest. Et saada lahti õuna- ja pirnipuid vaevavast kärntõvest ning puuviljamädanikust, võid hilissügisel, kui lehed on langenud, pritsida puid raudsulfaadi 3–5protsendilise lahusega. See hävitab puudel ka samblad ja samblikud.

  • Toesta puid. Vaata üle nooremate puude toestus, et sügistormid neid ei räsiks. Hea on kasutada toestamiseks laia linti, mis ei sooni tüve.

  • Kaitse tüve loomade eest. Hilissügisel aseta viljapuutüvede ümber spiraal- või võrkkaitsed, mis ei kuumeneks kevadpäikese käes liigselt, kuid hoiaksid jänesed, kitsed ja põdrad eemal koorega maiustamisest. Võid tüve ümber siduda ka kuuseoksi.

Et viljapuud ka järgmisel aastal head saaki annaksid on tähtis nende eest sügisel õigesti hoolt kanda! Foto: Marina Khrapova/Unsplah

Võras

  • Näpista lehed küljest. Sooja ja pika sügise korral on hea, kui eemaldad septembris noortelt puudelt, mis on samal või eelmisel aastal istutatud, suurema osa lehti – see annab neile signaali, et talv on lähenemas. Nii jõuavad oksad piisavalt puituda, et talv kergemini üle elada.

  • Eemalda kuivanud oksad. Lõika ära sügistormides murdunud puuoksad. Samuti ära jäta puule silmanähtavalt kuivanud oksi, millel pole lehti või kui tal on suured koorevigastused.