Kandade lõhenemist saab vältidaFoto: Alexis, Pixabay
Nipid
14. jaanuar 2019, 10:31

Kannad on lõhenenud ja valusad – mida teha?

Karedad ja lõhenenud kannad võib talvel küll sokkidesse-sukkadesse peita, kuid olematuks see probleemi ei tee. Nõuandeid jagab kosmeetik Inga Raa, Ella Beaute Salonist.

Jalapõhja nahk on paksem kui mujal kehal. Seal on küll palju higinäärmeid, kuid rasunäärmed puuduvad. Samuti pole jalatallal karvu ega pigmenti. Sellest tulenevalt on naha kaitsebarjäär väiksem ja nahk vajab palju niisutust ja hoolitsust, seda eriti just külmal talvisel perioodil.

Miks kannad lõhenevad?

Kannalõhed on vaod kannanaha ümbruses. Kõndides ja seistes rakendub meie kehakaalu tõttu kannale raskus, mille tõttu nahk peab pingulduma ja pisut venima. Kui nahk ei saa nahakuivuse ja jäikuse tõttu pingulduda, võib ta lõheneda.
Liialt paks nahk. Kannalõhed võivad tekkida sellest, et nahk läheb liiga paksuks või ka sellest, kui kaasneb kandadel ka mingi muu nahahaigus (nt.psoriaas või ekseem).
Liigne kehakaal. Paks nahk võib olla osaliselt tingitud liigsest kehakaalust, kuna jalgadele on pidevalt suur surve, aga ka ainevahetushäiretest (kilpnäärme alatalitlus, diabeet, ülekaal), mis häirivad naha uuenemisprotsesse.

Kuidas lõhesid vältida?

Parim ravi lõhenenud kandadele on vältida nende tekkimist. Selleks tuleb nahka niisutada, kasutada esimeste probleemide tekkimisel regulaarselt rasvasemat niisutavat kreemi 2-3 korda päevas.
Jalakreem võiks sisaldada mõnda neist koostisosadest:

  • Jojobaõli, millel on põletikuvastane toime. See niisutab ja toidab nahka ning tungib naha sügavamatesse kihtidesse.
  • Uureal ehk karbamiidil on haavasid puhastav toime.
  • Mesilasvaha on rikas A-vitamiini poolest ning moodustab nahale kaitsva kihi ilma poore ummistamata.
  • Glütseriin ja lanoliin on tugevad niisutajad ja hoiavad naha pehme ja siidise.
  • Kummel ja asuleen rahustavad nahka.
  • Mentool ja kamper ergutavad nahka ja võtavad ära sügelustunde.

Uureat ja piimhapet sisaldavates kreemidest on abi paksenenud ja lõhenenud naha puhul. Uurea soodustab vana paksenenud naha koorumist ja uue pehme naha tekkimist. Uureal on ka omadus vett siduda ja seeläbi nahka niisutada.
Haavaliim on mõeldud lõikehaavade ja nahalõhede raviks. Tootes olevad koostisained kaitsevad kahjustunud nahka ning kiirendavad paranemist. Haavaliim on mõeldud mitteveritsevate väikeste lõikehaavade ja nahalõhede raviks. Eriti hea on seda kasutada kohtades, kuhu on raske plaastrit paigaldada. Küsi haavaliimi apteegist.
Intensiivsema toime saamiseks tuleks pärast kreemitamist panna jalga puuvillased sokid ja lasta kreemil toimida üleöö. Kreemi valides jälgi, et see ei sisaldaks mineraalõlisid ja silikoone.

Väldi neid vigu

  • Eelista sarvestunud naha eemaldamiseks pimsskivi. Kanda ei ole hea hõõruda metallist raspliga, sest see võib kahjustada nahka.
  • Ära kanna suvel plätusid või palja jalaga lahtise kannaga kontsakingi.
  • Talvel väldi põrandaküttega toas paljajalu käimist, sest see kuivatab nahka.
Kandade lõhenemist saab vältida Foto: Alexis, Pixabay