Hoolitse oma lemmiku eest!Foto: Pixabay
Lemmikloom
9. jaanuar 2021, 05:02

Kas mu lemmik on külmetunud? Kuidas aru saada ja teda ravida?

Nii nagu talvisel ajal külmetuvad inimesed kiiremini, teevad seda ka meie lemmikud. Kuidas neid märke näha ja mida siis teha, õpetab loomaarst Angela Tiivel.

Koera teeb haigeks viirus. Koertel ei esine külmetushaigusi. Lemmiku ülemiste hingamisteede haiguste peamine põhjus on nõrgenenud immuunsüsteem, mistõttu võib loom olla vastuvõtlikum viirustele.

Kui köhib noor koer. Kõige sagedamini esineb koertel kennelköha, mida põhjustavad viirused, bakterid ja mükoplasmad. Kui koer tunneb end hästi, sööb ja joob normaalselt, siis tuleks koera kodus 7–10 päeva jälgida – talle rahu anda, pakkuda sööki ja jooki leigena ning vältida kokkupuudet teiste loomadega. Selle aja jooksul peaks haigus taanduma. Kui koera tervis ei parane või läheb hullemaks, peaks temaga arsti juurde minema.

Kui köhib vana koer. Kennelköha esineb rohkem noorematel koertel. Eakatel loomadel on aga köhasagedaseks põhjusteks südamehaigus, kasvaja, hingetoru kokkulangemine või muu tõsine põhjus. Vanema köhiva loomaga on soovitatav kohe loomaarsti juurde kontrolli minna.

Aevastamise ja vesise nina põhjuseid võib olla mitmeid, näiteks ninna sattunud võõrkehad, parasiidid, kasvajad. Tavaliselt väheneb jooksva ninaga loomadel ka haistmine ja võib langeda isu. Kui koeral on nohu, peaks temaga kindlasti arsti juurde kontrolli minema.

Soe tee koerale. Külmal ajal paku ka koerale leiget kummeli- või saialilleteed!