Vannituba loodussäästlikuks nende nippidegaFoto: Laura Verte
Nipid
29. oktoober 2018, 15:38

Nutikalt säästlikud ja loodussõbralikud nipid vannitoarituaalideks!

Teekond loodustsäästlikuma eluviisi ja kodu poole ei tohiks olla koormav või stressirohke. Nipp seisneb rahulikus stardis ning mõõdukate sammude tegemises. Nii jõuad puhtama kodu, keha ja looduse poole ning säästad märgatavaid summasid. Järgmised sammud viivad sind loodussõbralikuma vannitoani.

1. Hambahari. Hambaharja vahetamine on üks kergemaid muudatusi plastist vabanemise poole. Minnes üle näiteks bambusest hambaharjale, jääb sinu panus mitmekümnetonnisele hambaharja-prügimäele lisamata. Tark liigub selles suunas aga vargsi. Kasuta praegust plastist hambaharja, kuni see on hammaste pesuks kulunud, keeda see siis korralikult läbi ja lisa koristustarvete hulka.

2. Seebid-šampoonid. Üks samm jäätmevabama kodu poole on plastpudelis müüdavate vedelate šampoonide ja seepide vahetamine tahkete paberis müüdavate vastu. Muret puhtaks saamise pärast pole vaja karta – ökoloogiline tükišampoon hoolitseb su juuste eest pareminigi, sest on keemiavaba(m). Rääkimata mõjust keskkonnale, on selle head toimet näha ka tengelpungas. Olgugi et tahkel šampoonil on tükihind kallim, lubab osa neist kesta lausa neli korda kauem kui nende vedelad versioonid. Lisaks hoiad kõigi nende pudelite pealt kokku ka prügi arvelt.

3. Prügikastid. Kui oled teinud korraliku tiigrihüppe jäätmete vähendamise teel, võid ühel päeval naeratusega märgata, kuidas prügikast kajab tühjusest, seda eriti, kui sul leidub võimalus ka toidujäätmete kompostimiseks. Nii kukub kokku ka vajadus kasutada prügikastis kilekotte. Kui aga sul on tarvis siiski prügikotti, tee valik taaskasutatavate prügikottide sektsioonist. Väiksemasse prügikasti, nagu vannitoas, võid kilevaba prügikoti voltida läbiloetud ajalehest.

Vannituba loodussäästlikuks nende nippidega Foto: Laura Verte