Kuum Oreo šokolaadijookFoto: Ragne Värk
Toiduuudised
4. november 2018, 19:19

KUUMAD, MAITSVAD JA VALLATUD: sügisõhtute soojendavad joogid

Külm hooaeg soosib igati pleedi sisse pugemist ja mõnusa joogi seltsis lemmikraamatu nautimist. Need retseptid on sellisteks puhkudeks eriti sobilikud – kosutavad hinge ja toovad naeratuse näole.

Vürtsidega kostitatud chai latte

Põhikomponendid on must tee ja piim. Eelista meelepärast taimset piima, mis peale tekstuuri ka maitset annab. Hea valik on näiteks kookospiim, India pähkli piim või mõni muu pähklipiim.

Mitmele: 2-le
Valmistamisaeg: 15 minutit
Gluteeni- ja laktoosivaba, sobib paleotoitujatele

4 dl vett
2 kaneelipulka
2 tähtaniisi
2 kardemonikupart (võid asendada paari näpuotsatäie jahvatatud kardemoniga)
2 ingveriviilu
0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
2 kotti musta teed
3–4 dl taimset piima
1–2 tl mett

Pane retsepti kuus esimest komponenti potti ja lase keema tõusta. Alanda kuumust ja hoia madalal tulel u 3–5 minutit. Tõsta tulelt, lisa teekotid ja lase vähemalt 5 minutit seista. Eemalda teekotid ja kurna vedelik. Vala juurde piim ja aja kogu segu uuesti kuumaks. Lisa mesi ja mikserda jook vahule. Serveeri.

NIPP!
Võid teesegu suuremas koguses varem külmkappi valmis teha. Kui isu tekib, kuumuta teesegu ja piim võrdsete osadena keemiseni, lisa mesi ning mikserda vahule.

Kuum Oreo šokolaadijook

Kõik Oreo küpsisesõbrad võivad rõõmustada – see jook on küpsisele omase maitsega ja täidab samal ajal nii joogi kui ka magustoidu ülesannet. Kui asud maiustama, võta peale kõrre appi ka lusikas.

Mitmele: 2-le
Valmistamisaeg 10 minutit

4 dl piima
3–4 Oreo küpsist (võid kasutada ka Kalevi Dopsi või Domino küpsiseid)
3–4 tl naturaalset kakaopulbrit

Serveerimiseks:
vanillijäätist, küpsisepuru, šokolaadikastet

Püreesta piim küpsiste ja kakaoga ühtlaseks seguks. Soojenda keskmisel kuumusel endale sobiva temperatuurini, samal ajal pidevalt segades. Vala klaasidesse, lisa jäätisepall ja raputa peale küpsisepuru. Soovi korral nirista kõik üle šokolaadikastmega.

NIPP!
Saad joogi särtsakamaks muuta, kui lisad valmistamise alguses mõne näpuotsatäie Cayenne’i pipart!

Alkoholivaba hõõgvein Foto: Ragne Värk

Alkoholivaba hõõgvein

See jook on lausa kohustuslik, sest pakatab talvetundest. Pole ka ime, sest sisaldab külmale hooajale kohustuslikke maitseaineid – kaneeli, vürtsi, nelki ja ingverit.

Mitmele: 2-le
Valmistamisaeg: 15–20 minutit

5 dl jõhvikamahla
5 dl alkoholivaba õunasiidrit või -mahla
4 apelsiniviilu
2 kaneelipulka
6 vürtsitera
6 nelgitera
4 ingveriviilu
1 tl pruuni suhkrut (soovi korral)

Pane kõik ained potti ja kuumuta madalal kuumusel vähemalt 10 minutit (vajadusel magusta suhkruga). Kurna jook klaasidesse ja lisa soovi korral paar apelsiniviilu. Serveeri.

NIPP!
Sobib hästi ka joodavaks kingituseks. Vala hõõgvein kuumalt pudelisse, seo lehv ümber kaela või lisa muu meelepärane kaunistus ning kingi parimale sõbrale.