Foto: Pixabay
Remont ja Ehitus
4. november 2018, 08:58

Arukas planeerimine teeb remonditöö sujuvaks

Pikad pimedad õhtud on mõistlik sisustada oma kodule seestpoolt värskema ilme andmisega. Seal ju vihm ja madal temperatuur tööd ei sega.

Olgu siis tegu pelga n-ö kosmeetilise sanitaarvärskenduse või põhjalikuma kapitaalremondiga – igapäevarütmi häirivate töödega tahetakse ikka võimalikult kiiresti ühele poole saada. Et kõik sujuks, tasub ideed paberile visandades teha remondi eelarve kõrvale ka tööde järjekorra plaan, sest kui kõiki erinevaid etappe teha loogilises järjekorras, väldime topelttööd: näiteks juba viimistletud pindu ei tule uuesti lahti katkuda lihtsalt sellepärast, et mingi juhe või toru jäi paigaldamata, nii et leiad end piltlikult öeldes uimase põrandavärvija nurkaaetud olukorrast.

Värskenduskuur argielu kõrvalt

Sanremont ei tähenda põhjalikumat ümberehitustööd: torustikud-juhtmestikud jäävad paika, põrandaid üles ega seinu lahti ei võeta, aknaid-uksi välja ei vahetata. Põhiliselt puudutab see krohvi-, pahtli- ja värvimistöid ehk ka mõningate pinnakattematerjalide väljavahetamist, sisustuse ümberpaigutamist, mõne sisseehitatud mööblitüki eemaldamist või uue paigaldamist. Selle võib tingida otsene vajadus, kui pinnad on määrdunud või n-ö väsinud, või näiteks veeavarii, aga ka lihtsalt soov anda ruumidele värske väljanägemine.

Sisetööde kuluarvestus lähtub kõigepealt sellest, kas plaanid teha töö oma jõul või on kavas kogu remont või selle mõni etapp teenustööna tellida.

Värskendav remont hõlmab üldjuhul lae värvimist, seinte kohtpahteldust ja ülevärvimist või tapetseerimist või nende viimistlemist mõne muu kattematerjaliga ning põranda remonti. Viimane võib kapitaalsemal juhul tähendada puitparketi või põrandalaua lihvimist ja hilisemat viimistlemist, vana parketi väljavahetamist uue vastu, aga see võib piirduda puitpõranda puhul lihtsalt õlitamise või lakkimisega. Teinekord on vaja ka mõned liistud uuendada ja need ühtlaselt kas üle värvida, lakkida või õlitada.

Edasi loe portaalist kodus.ee.