Üks tervik: Sinakad, hallikad, rohekad ja kollakad toonid on majas läbivad.Foto: LAURA STRANDBERG
Sisustus
21. juuni 2021, 08:20

KODUSISUSTAJALE ABIKS: 13 nippi, mis teevad sinust nutika koduplaneerija

Oma kodu sisekujundust planeerima asudes võib ideede rohkus hetkeks pea tühjaks lüüa. Siin mõned  nõuanded, kuidas luua praktiliste lahendustega ilus kodu.

Elu-, magamis- ja töötoas

Sobita omavahel neli erinevat värvi. Kui tahad tuua oma koju värve, aga ei tea, kust pihta hakata, siis vali välja kolm tooni, mis üksteist täiendavad ja üks, mis oleks neile vastandiks. Nii on eksimisvõimalus väike ja sobivus alati olemas. Sama süsteemi on võimalik kasutada läbivalt erinevates tubades. Mändmaade kodus on samal põhimõttel elutoas hall, tumesinine ja petrooleumsinine, millele annab kontrasti kollane.

Too tuppa viis erinevat tekstuuri. Hubase ja mitmekihilisema kodu saad, kui sobitad omavahel viie erineva tekstuuriga detaile. Kui valid diivanile sellega samast kangast padjad, võib tuba jääda monokroomne ja kõle. Mändmaade kodus on diivanikangast täiendamas siidist ja sametist padjad, villane pleed ja puitdetailid. Samuti mängivad kunagi juurde kardinad ja vaip.

Kasuta võrguimitatsiooniga lambivarje. Võrkudest pimedal ajav kumav valgus loob seintele ja lakke ägedaid mustreid, mis panevad elama ka valged pinnad.

Hangi õhku puhastavaid taimi. Kui looduses aitavad puud ja põõsad püsivalt õhku puhastada, siis võiks seda mõtet rakendada ka siseruumides. NASA uurimuse põhjal on sellised taimed näiteks: draakonipuu, sõnajalg, havisaba, tõlvlehvik, aaloe jms. Kindlasti uuri enne taime kojutoomist, et see poleks mürgine su lemmikule!

Vali detaile hoolikalt. Mida vähemate asjadega täidad elutuba ja seinu, seda paremini pääsevad esile erilahendused. Lisaks on nii tunduvalt lihtsam koristada.

Tekita kappi topelt riputusvõimalus. Olemasolevatele stangega riidekappidele tasub sisse panna madalamale veel üks riputustoru – nii pole mitte ainult ruumi rohkem, vaid ka pere noorimad saavad asjad iseseisvalt riidepuudele panna.

Kombineeri sektsioonkappe kaasaegsete detailidega. Massiivne ja nõukogudeaegne mööbel võib sageli ära hirmutada, kuid asjatult! Vahel piisab sellest, kui sektsioonkapil vahetada ära nupud ja luua ümber kaasaegne sisekujundus – nii ärkavad vanad õudutekitavad detailid uuele elule.

Vannitoas

Tee riiulite asemel seinaorvid. Tihtipeale näevad inimesed vaeva sobivate riiulite valimisega dušinurka. Selle asemel tasuks juba ehitusfaasis võtta plaan ehitada seina sisse nišid ja needki üle plaatida. Säärastes riiulites on hea hoida nii pudeleid kui WC-poti kohal paberirulle.

Jäta osad seinad plaatimata. Et pesuruum jätaks rohkem toa mulje, plaadi ainult need seinad, mis on otseses kokkupuutes veega. Ülejäänud võid katta sobiva veekindla värviga. Selline vannituba mõjub hubasemana.

Kasuta plaate liistudena. Kui osad seinad värvikihi all, siis põrandaliistude asemel on hea nipp ääristada põrand peenemate plaatidega. Pealt viimistletuna annavad need vannitoale kindla raami ja samas jätavad põrandaplaatidega ühtlase ilme.

Paigalda liigutatav dušinurga sein. Jäikade, põrandaplaatide külge kinnitatud dušinurgaseinte asemel võiks mõelda hingedel liigutatava variandi peale. Nii saab vajadusel tekitada vannituppa rohkem pinda ja paremini näiteks lapsi vannitada.

Tekita majapidamisruum magamistubadega samale korrusele. Leia pesumasinale koht sel tasandil, kus kõige rohkem musta pesu tekib. Nii ei pea, tekstiilid kaenlas, mööda maja ringi jooksma.

Paigalda keldrisse, WC-sse ja koridori automaatvalgustid. Nii ei pea sa otsima pimedas lülitit, kui tassid moosipurke riiulisse, viid last pesema või muul hetkel, mil käed juba täis on.