Hästi planeeritud jõulud teevad meele rõõmsaksFoto: Anna Ulyanova, Pixabay
Nipid
6. november 2018, 19:28

Jõuludeni on vähem kui 50 päeva! Varajane planeerimine aitab kulud kontrolli all hoida

Petlikult võib tunduda, et jõulud on alles mägede taga. Selleks et vältida pühadeeelset kaost ja peata olekut soovitame sul juba praegu hakata pühadeks valmistuma. Oleme selleks koostanud abistava nimekirja, mis aitab kulud kontrolli all hoida.

Märgi üritused kalendrisse
Kui peres muidu ühist kalendrit ei kasutata, siis detsember on küll kuu, mil seda on väga vaja.
Märgi sinna laste kooli- ja lasteaiapeod, firmaüritused, perekondlikud kooskäimised, koolivaheaeg. Juhul, kui vaheajaks pole ostetud puhkusreisi, siis võiks sinna varakult planeerida pere ühiseid tegevusi.

Nimekirjad
Isegi kui sa nimekirju ei armasta, siis jõulude planeerimisel sa neist ei pääse. Kui kõik vajalik on kirja pandud, siis saab nende järgi hakata ka kulutusi planeerima.
Kinginimekirjas märgi ära kõik, kellele on vaja kingitused teha. Lisaks oma perele pane kirja ka õpetajad, kolleegid ja sõbrad, keda tahad meeles pidada.
Jõulukaardid on tore viis kaugemal elavaid sugulasi ja sõpru pühade puhul tervitada. Selleks et vältida pikki postkontori järjekordi osta nüüd ära nii kaardid kui postmargi. Nii saad tervitused õigel ajal kiirelt vaid postkontoris postkasti visata.
Ühised pidusöögid võivad iga perenaise peast halliks ajada. Pane varakult kirja külalised ning mõtle läbi menüü. Nii saad tuttavalt talunikult varakult ära tellida jõuluhane või lambajala.
Jõuluõhtuks vajalik:
- kuusk – kas see tuuakse metsast, kasutatakse plastkuuske või tehakse ise?
- kaunistused – kas kasutad vanu, teed ise või osta uued?
- jõuluvana – kas tellid teenusena, kutsud naabrimehe või saab pereisa sellega hakkama?

Pane paika eelarve
Pühade kulutustel tuleb kindlalt silm peal hoida, sest neid on palju. Seepärast pane kõik kulugruppide kaupa detailselt kirja.
Kingitused saab nii osta kui ise teha. Jälgi kindlasti hooajavahelisi allahindlusi ja kampaaniaid, mis aitavad oluliselt säästa.
Peoriided lastele ja endale tasub samuti läbi mõelda. Mõnel firmaüritusel on teinekord vaja jõulukampsunit või karnevaliriietust. Varakult planeerides võib need leida teise ringi poest või laenutada tuttavatelt.
Jõululõuna või -õhtusöögi puhul võta ette külaliste nimekiri ja menüü. Selle põhjal tee vajalik ostunimekiri ning arvuta kokku kulud.
Märgi üles kõik kulutused, mis oled pühade tähistamiseks teinud. Pärast saad nende põhjal kokku arvutada kogukulu ja oskad selle põhjal järgmisel aastal paremini planeerida.

Hästi planeeritud jõulud teevad meele rõõmsaks Foto: Anna Ulyanova, Pixabay