Jõuluturg Tallinna Raekoja platsil 2017. aastalFoto: Jörgen Norkroos
Jõulud
8. november 2018, 08:00

AJAJOON | Kümme aastat Raekoja platsi jõulukuuski – skandaalne saagimine, kõrge kukkumine, uppunud kraana

Jõulukuused on viimase kümne aasta jooksul Raekoja platsile jõudnud Harju-, Rapla- ja Järvamaalt. Pealinna tähtsaima puu paigaldus pole aga sugugi lihtne ülesanne ning on aastatega kaasa toonud omajagu skandaale, naabrite kadedust, liikluskaost, korduvat ümberkukkumist ja palju muud. Meenutagem!

2018
Kust? Kristiine linnaosa, Tallinn
„Kesklinna valitsus otsis pealinna tänavust esindusjõulupuud üle terve Eesti, kaasates ka teised kohalikud omavalitsused. Mõneti ootamatult selgus lõpuks, et pakututest kõige ilusam puu kasvab siinsamas Tallinnas Kristiine linnaosa Kibuvitsa tänaval,“ selgitas linnaosavanem Vladimir Svet.

Kuusk jõuab Raekoja platsile 8. novembril.

2017
Kust? Vääna-Jõesuu, Harjumaa
Kuusk jõudis Raekoja platsile novembri keskel ning jäi sinna esimest korda rekordiliselt kauaks – veebruari keskpaigani. Linnavalitsus põhjendas pikka kuuseaega sellega, et puu oli hästi säilinud ning kahju oli teda lihtsalt maha võtta. Turistid lõbustasid end aga valentinipäeval jõulukuusega pilte tehes.

Kuuse teekonda Raekoja platsile saad meenutada videost!

Foto: Õhtulehe arhiiv

2016
Kust? (end.) Käru vald, Raplamaa
Tol aastal oli probleeme sobiva kuuse leidmisega. Kõik kandideerinud kuused olid kas liiga lühikesed või liiga kidurad. "Ma ei usu küll, et ilusad kuused oleksid Eestimaal otsa lõppenud, aga meile sobivas kauguses, mõõtmetes ja hea ligipääsetavusega jõulupuud ei õnnestunud tükk aega leida,“ kommenteeris toona linnaosavanem Alar Nääme.

Vaata videost, kuidas sai jõulupuu Raekoja platsile püsti. Olukorda kommenteerisid ka jõuluvana ja politseinikud.

Foto: Õhtulehe fotoarhiiv

2015
Kust? Pala küla, Kose vald, Harjumaa
Jõulupuu linnatoomine läks maksma 7370 eurot. "Puu mahavõtt oli keerulisem, kui arvasime. Maapind oli rasketehnika jaoks pehme. Oli vaja tellida kohale traktor, mis aitas veomasina puu juurde vedada. Ajaliselt läks puu mahavõtuga seetõttu tund aega kauem, kui algul mõtlesime," kirjeldas varahommikust puutoomist linnaosavanem Alar Nääme.

Kuuse teekonda saad meenutada videost.

Foto: Õhtulehe arhiiv

2014
Kust? Pahkla küla, Kohila vald, Raplamaa
Tol aastal ehiti jõulupuu 7000 valguspunktiga, millest põhiosa moodustasid LED-valgusketid. Sära lisasid jõulupuule sajad lumepallvalgustid ning kuuse latva kaunistas valguskettidega täht.

Vaata ka galeriid kuuse toomisest Raekoja platsile.

Foto: Õhtulehe arhiiv
Foto: Andres Putting / Ekspress Meedia

2013 
Kust? Vaela küla, Kiili vald, Harjumaa
Skandaal puhkes kuuse ümber juba enne, kui see Raekoja platsile jõudis. Nimelt avastati ühel hommikul, et kuuselt on maha saetud väga palju oksi. Asjaga pöörduti ka politseisse. Ühe spekulatsiooni kohaselt võis kuuse rikkuda kade naaber.

Vaata galeriist, mismoodi räsitud puule oksad "külge kleebiti".

Foto: Õhtulehe arhiiv
Foto: Õhtulehe arhiiv

2012
Kust? Kolu küla, Harjumaa
Maa kuuse kasvukoha kõrval oli tol aastal pehme ja need, kes varem veoga kokku puutunud, nägid juba vaimusilmas mõne aasta tagust pilti, kui kraana praktiliselt mutta uppus. Nii hullusti õnneks ei läinud, töö kulges plaanipäraselt ja kuusk jõudis esimesel katsel Raekoja platsile.

Vaata rohkem pilte siit.

Foto: Õhtulehe arhiiv

Kolm aastat kuuseneedust:

2011
Kust? Hirvli küla, Kuusalu vald, Harjumaa
Platsile toodi 24meetrine kuusk, mis oli suurem ja raskem, kui platsil kuuse jaoks ette nähtud auk lubas. Sestap kippus tugevama tuulega kuusk pidevalt ümber kukkuma. Lisaks oli 4,5 tonni kaaluvale kuusele oli keegi teinud saega liiga sügava lõike. Jõulupuu paigaldanud OÜ Kesklinna Pargid juhatuse liige Üllar Vaserik kahtlustas toona, et kaks professionaalset saemeest ei saanud ometi teha puutüvele murdumist soosinud sisselõiget: "Väga imelik lõige, see võib olla provokatsioon!"

Edda Pauksoni astroloogiliste andmete põhjal oli kuuse toomise ja paigaldamise päev igasugu ehituse ja muu sarnase tegevuse alustamiseks igati soodne. Kuid: 24. novembrist kella 9.20 hakkas Merkuur liikuma Maa suhtes näiliselt tagurpidi ja see võis selliseid asju teha küll. See ei olnud Pauksoni sõnul ohtlik aeg, kuid tekitas igasuguseid ootamatuid situatsioone. "Päikesevarjutus - polegi vaja muud otsida! See ei tähenda, et meil otseselt nähtav pole. No ja päikesevarjutus tähendab noort Kuud ka," loetles Paukson juba kolmanda teguri, mis puule saatuslikuks sai.

Meenuta ka juhtunut loost: "SABOTAAŽ! Kes saagis pealinna jõulukuuse tüve läbi?"

Foto: Õhtulehe arhiiv
Foto: Õhtulehe arhiiv

2010
Kust? Mustla-Nõmme küla, Järvamaa
Kuusk vajus esimesel Raekoja platsil veedetud ööl viltu. Põhjuseks oli üks puud püsti hoidnud kiil, mis järele andis.

Foto: Õhtulehe arhiiv

2009
Kust? Voose küla, Harjumaa
Ardu lähistel uppus kuuske tõstma pidanud kraana mutta, lõpuks võeti kuusk hoopis Voose külast Soosti talu maadelt.

Foto: Ilmar Saabas / Ekspress Meedia