2018 aasta Tallinna jõulpuu Kibuvitsa tänaval Tallinnas.Foto: Robin Roots
Jõulud
8. november 2018, 08:09

ÕL VIDEO JA FOTOD | Pealinna jõulupuu endine omanik: kurb on, aga ta hakkas juba majale peale vajuma (17)

„1994. aastal oli see puu väga väike ja rääbakas. Kui suvel ei läinud jaanilõke põlema, siis lapsed hüppasid üle kuuse.“ meenutab heldimusega aastatetagust aega Olavi, kes elanud pea veerand sajandit kuuse kõrval, mis neljapäeva keskpäevast alates kõrgub Raekoja platsi kohal.

„See puu kasvas väga kiiresti väga ilusaks. Aga majale hakkab ta ikka peale vajuma. Ta ikka kaldub aina rohkem,“ ohkab Olavi, kes tunnistab, et otsus puu Tallinna linnale anda tuli raske südamega. Ka teised majaelanikud tunnistavad, et kuusest loobumine tekitas vastandlikke arvamusi.

Tallinn, Kristiine linnaosa. Kibuvitsa tänaval on veel hämar, kui töömeeste buss peatub helelilla puitmaja kõrval. „Ma olen aastate jooksul näinud mitmeid jõulupuid ja pean ütlema, et tegemist on ikka ühe ilusa ja tiheda kuusega,“ muheleb üks kümnest töölistest, kelle ülesanne on kuusk maha lõigata ja Raekoja platsile transportida.

Tallinna jõulupuuks saab tänavu kuusk, mis on üles kasvanud pealinnas sees. See on erandlik juhus, sest tavaliselt tuuakse jõulupuu Raekoja platsile kaugemalt. Näiteks 2015. aastal toodi kuusk kohale 80 kilomeetri kauguselt Kose vallast.

„Huvitav, palju ta kaalub,“ kratsib üks töölistest kukalt. „Kaks ja pool tonni kindlasti,“ arvab teine. Jõulupuu on tõeliset kõrge – 15 meetrit või enamgi.

Muljetavaldavast kasvust hoolimata ei ole teda linnatänavalt väga märgata, kolmekordsed elumajad varjavad ilusti ära. Just nimelt ümbritsevad hooned on peamine põhjus, miks kuusk peab oma senise elupaiga maha jätma. Nimelt hakkas puu aastate möödudes aina rohkem kaldu vajuma, samuti kõigub ta tormi korral üsna korralikult.

Lapsepõlves oli väga närb

„1994. aastal oli see puu väga väike ja rääbakas. Kui suvel ei läinud jaanilõke põlema, siis lapsed hüppasid üle kuuse, „meenutab Olavi, kes on kolis Kibuvitsa tänava majja 1994. aastal. Toona oli puu alles kidur ja kasvas sootuks teises kohas aia nurgas. Aga siis otsustas majarahvas kuuse ümberistutada aia keskele ja sinna ta jäigi. Ja aina kasvas ja kasvas.

Kolmekordses majas elab mitu perekonda ja Olavi sõnul tuli otsus puu linnale anda üsna raskelt. Just selles osas, et kõik oleksid rahul. Lõpuks aga saavutati üksmeel. Tõele au andes, peab tõdema, et Kibuvitsa tänava hiigelkuusk osales pealinna jõulukuuse konkursil teist korda. 2016. aastal aga toona leidis žürii, et puu on veel liiga noor ning lubas tal kasvada paar aastat.

Annemari elab Kibuvitsa tänaval samuti 1994. aastast ja on üks paljudest, kes pidi langetama raske otsuse kuusk ära anda. „Oh, terve põlvkond selle kuuse kõrval üles kasvanud,“ naerab Annemari.

„Aga jah, meie jõulupuu ta on olnud. Lastel on alati meeldinud kuuse ümber mängida. Hea meel on ka. Puu saab nii paljudele rõõmu tuua nüüd,“ lisab ta.

Mullu toodi jõulukuuk Vääna-Jõesuust, kus see kasvas perekond Saarele kuuluval kinnistul. Puu oli umbes poolsada aastat vana. Olavi ütleb, et tema täpselt isegi ei tea, palju Tallinna linnavalitsus puu eest majarahvale maksis. Küll aga olevat nad kokku leppinud, et saadud raha eest istutakse samasse kohta midagi uut ja kaunist.

 

Pärast veokile kinnitamist hakkab puu liikuma politseieskordi saatel esmalt suunaga linnast välja mööda Paldiski maanteed Tallinna ringteele ja siseneb uuesti linna Viljandi maanteelt Järvele ning seejärel mööda Pärnu maanteed südalinna. Raekoja platsile peaks jõulukuusk jõudma keskpäeva paiku.

Kesklinna vanem Vladimir Sveti sõnul otsiti pealinna tänavust esindusjõulupuud üle terve Eesti ning selleks kaasati ka teised kohalikud omavalitsused. "Mõneti ootamatult selgus lõpuks, et pakututest kõige ilusam puu kasvab siinsamas Tallinnas Kristiine linnaosa Kibuvitsa tänaval,“ lisas ta. 

Homme hommikul algab kuuse ümber jõuluturu rajamine ning turg avatakse 16. novembril koos tulede süütamisega kuusel.

Jõulukuusk jääb Raekoja platsile eeldatavasti veebruari keskpaigani.