Nõid Alisa "Pehme ja karvane"Video: Video: Martin Ahven, Stanislav Moškov
Lemmikloom
8. jaanuar 2019, 06:47

PEHME JA KARVANE | Nõid Alisa päästis kodutu kassi: mingid loomad elasid ta sees ja silm-kõrv mädanesid (16)

“Pehme ja karvane ehk staaride lemmikud” on Õhtulehe uus rubriik, kus tutvustame tuntud Eesti inimeste lemmikuid. Käime külas kaheksal põneval persoonil, kelle pereliikmeks on mõni vahva loomake.

Alisa Verestsagina, kes paljudele teada TV3 saate "Eesti selgeltnägijate tuleproov" neljandast hooajast, elab Mustamäe kodus koos kahe eksootilist tõugu kassiga.  

Esimene karvakera jõudis naise juurde tänu sotsiaalmeediale umbes viis aastat tagasi. "Leidsin internetist kuulutuse, et kassi ei ole kellelegi enam vaja, anname ära," meenutab Alisa ning lisab, et ei saanud sellisest kuulutusest mööda vaadata. "Pärast võtsin veel ühe kassi. Aga kuna ta oli üheksa-aastane ja HIV-positiivne, elas ta minuga vaid mõned aastad. Ta jäi haigeks ja kuigi ravisin teda, ei suutnud ta sellest välja tulla," räägib Alisa.

Teine pereliige, lühikarvaline eksotyk jõudis Alisa juurde läbi hoiupaiga, kust naisega ühendust võeti. "Inimesed võtavad lemmiklooma sageli tema erilise tõu tõttu. Tüüpiline on aga see, et kui looma iseloom ei sobi, on kass jälle tänaval." Hoiupaigast pakuti eksootilist kassikest Alisale seetõttu, et ta on usaldusväärne.

Omavahel on kassidel neutraalsus. "Eelmise kassiga Halal kakles. Selle kassiga mitte. Võibolla sellepärast, et nad on ühest tõust," arvab perenaine. Samas lausub, et kassid ei olegi eriti sotsiaalsed. Kuigi Alisa ei nimeta end koera- ega kassiinimeseks ja armastab kõiki loomi, siis kassid on naise sõnul oluliselt iseseisvamad. "Koer on nagu laps: pead temaga jalutama, paljud koerad ei saa üksi kodus olla. Kassid oskavad ise olla," teab kassiomanik öelda. Kuna nad oskavad ise olla, siis on nendega mugav. Aga muidu meeldivad mulle kõik loomad. See on ka põhjus, miks olen vegan." Alisa on vegan olnud alates 15. eluaastast.

Nõid Alisa, Halal Foto: Martin Ahven

Alisa kasside iseloomud on erinevad. Pärslane Halal on Alisa sõnul kui vana väärikas naine, kes aegajalt võib ka toriseda. "Ta on kui zen kass. Teda on raske kuidagi endast välja viia," räägib perenaine. Esimesest kohtumisest kassiga on Alisal meeles, et ta oli väga jubedas seisundis. "Silmad-kõrvad mädanesid, mingid loomad elasid ta sees ja karv oli pulstunud," meenutab Alisa vaatepilti. "Kui sa võtad kodutu kassi, siis pead alati arvestama, et teed talle alguses nii-öelda taastusravi. Praegu on ta mõnus, pehme ja armas. Aga alguses sarnanes ta pigem rotile kui kassile."

Halal Foto: Martin Ahven

Koivo - tagasihoidliku iseloomuga tegelane, kes on ühe kuuga kaks kilo juurde võtnud. 

Lühikarvaline eksotyk Koivo on uues kodus olnud kuu ning alles kohaneb. "Ta on hästi armas ja kõik tahavad teda nunnutada. Aga ta võib anda käpaga ja ei ole kõige sõbralikum. Vahest võis keegi teda lüüa?" jääb Alisal pere pesamuna minevik teadmata. "Eks see võtab aega, kui ta harjub. Hetkel ta veel ei usalda mind," tunnistab naine. 

Koivo Foto: Martin Ahven

Alisa ei ole kordagi mõelnud, et kassid tulevad võõrastest peredest ja on tundmatu minevikuga. "Miks see peaks mind üldse huvitama?" küsib ta.

Kasse peab "Eesti selgeltnägijate tuleproovi" neljanda hooaja võitja suurepärasteks pingemaandajateks. "Nad on toredad ja lahedad sellid. Kui koer võib olla närviline ja kogu aeg on temaga mingid probleemid, siis kassid maandavad kõike negatiivset ja võtavad kõike väga lõdvalt," räägib Alisa.

Kasside söömisharjumused on aga erinevad. Kui kassitüdruk ei söö peale kassikrõbinate eriti midagi ning on vegan nagu kassi perenainegi, siis Koivo armastab suhu pista kõike, mis hästi lõhnab. "Ta sööks kõike. Ta on kuu ajaga kaks kilo juurde võtnud. Varsti peab ta dieedile panema. Tal puudub piir. Kogu aeg õgib," on Alisa nõutu. "Kuni ta suudab oma tagumikuni ulatuda, siis on kõik veel okei. Kui kass on tünn, siis on tal juba hügieeniga probleeme," teab ta rääkida.