Agaral perenaisel on alati käed tööd täisFoto: Oberholster Venita, Pixabay
Kodu ja Aed
23. november 2019, 12:00

Nädalavahetusel kodu korda: nädala koristusplaan aastast 1982 (6)

Kas tõesti veetsid perenaised 36 aastat tagasi iga päev koristades? Kunagine perenaise piibel, Salme Masso sulest ilmunud „Koduraamat“ annab ülevaate, kuidas planeerida nädala koristustööd.

Tänapäeval enam keegi nii palju aega koristamisele ei planeeri, kuid nii mõndagi on siit kõrva taha panna.

Ühel päeval nädalas pese väiksemaid riideesemeid nagu ihupesu, töö- ja koolipluuse, põllesid jmt.

Järgmisel päeval tuleb need esemed triikida ja uuesti kandmiseks korrastada, vajadusel parandada, nööpe ette õmmelda.

Kolmanda päeva tööks üle nädala on külmkapi puhastamine ja sulatamine, värskete toiduainete ja hoidiste kontrollimine. Üle nädala sellest tööst vabaks jäävatel päevadel võib puhastada aknaid, uksi, kloppida tekke, patju ja madratseid.

Neljandal päeval puhastatakse põhjalikult vannituba ja WC, koristatakse esik ja pestakse selle põrand ning korrastatakse esikus rippuvad riided.

Viiendal päeval pestakse põhjalikult köök. Pliit ja praeahi pühitakse, vajadusel küüritakse puhastuspulbriga. Kontrollitakse kappide ja laegaste seisukorda, eriti toiduvarusid. Valamu, seinad, põrand ja uksed puhastatakse hoolikalt.

Kuues päev on ühe ruumi põhjalikuks puhastamiseks. Ühel nädalal korrastatakse üks, teisel nädalal teine ruum jne, kuni kõik toad on läbi käidud, siis alustatakse otsast peale. Mida vähem tube, seda sagedamini neid põhjalikult puhastatakse - seda ongi vaja, sest kuna neid tube kasutatakse rohkem, siis muutuvad nad ka kiiremini tolmuseks.

Seitsmes päev on antud perenaisele puhkamiseks, kuid tõenäoliselt leiab agar pereema ka siis endale rohkelt tegemist.