Ilutulestikku ei lasta mitte ainult aastavahetusel, vaid sageli ka muude pidude ajalFoto: Reigo Teervalt
Jõulud
13. november 2018, 07:48

„Ilutulestikule luksusmaks? Kas tahame Iklasse alkoholipoe kõrvale ka ilutulestikukauplust?“ (19)

Pürotehnika müüjaid ärritab vabatahtlikke päästjaid koondava päästeliidu mõte rakendada pürotehnikale luksusmaks, mis läheks vabatahtlike päästjate toetuseks.

Firma Arnika juhataja Eduard Tani arvates mõjub selline maks samuti nagu suurenenud alkoholiaktsiis, mille kehtestamisel tormasid inimesed lihtsalt üle piiri enda varusid täiendama. „Kas tahame, et Iklasse ehitataks alkoholipoe kõrvale ka ilutulestikukauplus?” küsib Tani Eesti Päevalehes.

„Meie eesmärk ei ole kedagi rünnata, me ju ei arva, et pürotehnilised vahendid oleksid eriti ohtlikud või et nendest saaks alguse märkimisväärne arv tulekahjusid,” rahustab päästeliidu nõukogu esimees Rait Killandi müüjaid. Ta selgitab, et soovitakse lihtsalt katsetada, kuidas ühiskond reageerib mõttele rahastada vabatahtlikku päästet mingi toote lisamaksust.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.

Eesti vabatahtlikke päästjaid koondav Päästeliit tegi oktoobri lõpus ettepaneku maksustada ilutulestik ning suunata sealt kindel protsent vabatahtlike päästjate toetuseks.

Teeme riigikogule ettepaneku, et kehtestame luksusmaksu ilutulestikule, millega kindlustame, et igalt pürotehnikale kulutatud eurolt läheb vabatahtlike päästjate toetuseks kindel protsent, seisab üleskutses rahvaalgatus.ee lehel, kus idee toetuseks allkirju kogutakse.

Päästjad kinnitavad, et nad ei väida, et ilutulestik oleks selgelt tajutav põhjus tuleõnnetustele. Kuid ennekõike on tegemist luksuskaubaga, mille aastavahetusel, jaanipäeval, pulmades, sünni- ja muudel tähtpäevadel taevasse tulistamine on paratamatult ohuallikas, mille tagajärgedega peavad lõpuks tegelema ka vabatahtlikud päästjad.

Päästjatel ei ole veel kalkulatsiooni, kui suur ilutulestiku luksusmaks võiks olla, kuid soovitakse algatada ennekõike arutelu, et tajuda ühiskonna üldist hinnangut, kas sarnane luksuskauba maksustamine on võimalus, millega on võimalik vaakumist päästa vabatahtlike päästjate rahastamine ja seeläbi anda oluline panus kogu ühiskonna turvalisemaks muutmisesse.