Vali pehme hambahari ja leebe hambapastaFoto: Steve Buissinne, Pixabay
Nipid
13. november 2018, 15:26

Hambaid valesti pestes võid neid pöördumatult kahjustada

Enamasti teatakse, et hambaid tuleb pesta hommikul ja õhtul. Siiski tehakse suuhügieeni hoidmisel mitmeid vigu, mis võivad kahjustada hambaid ja igemeid.

Hea suuhügieeni tagab hommikuti ja õhtuti hammaste pesemine ning söögikordade vahel näksimise ja magustatud jookide vältimine. Sakala Hambaravi suuhügienist Brigitta Kulberg nendib, et kõige sagedasemad vead, mida hammaste eest hoolitsedes tehakse on valed harjamisvõtted, hambaniidi vältimine, hambatiku kasutamine ning ka liiga “kange” hambapastaga pesemine.

Harja õigesti

“Arvatakse, et mida tugevamalt ja kiiremini hambaid harjata, seda parem. Tegelikkuses tagab puhtamad hambad õige hambaharja valik ning õige harjamistehnika,” sõnas Kulberg, soovitades eelistada pehmeid ja n-ö lihtsaid harjaseid, millele ei oleks lisatud kummilülisid või lisavidinaid. Hambaharja harjased tuleks suunata 45kraadise nurga all igeme ääre ja hambakrooni vastu ning hambaharja tuleks liigutada ühtlaste liigutustega. “Hambaharja peaks vahetama iga 2-3 kuu tagant. Kui hari varem ära kulub, siis võib arvata, et harjatakse liiga tugevalt,” selgitas suuhügienist, soovitades neil patsientidel, kes liiga tugevalt hambaid harjavad, võimalusel kaaluda elektrilise hambaharja kasutuselevõttu, mis annaks märku, kui surve on liiga tugev. Vale tugevusega hambaharja valik ning väär harjamistehnika võib tekitada igemete ja hammaste tundlikkuse ning võib kaasa tuua ka igemete taandumise, mida saab ravida vaid igemeplastikaga. “Seega on kasulikum harjutada õigeid võtteid ja eelistada lihtsaid ning pehmed harjaseid,” soovitas Kulberg.

Hambatiku asemel kasuta hambaniiti

Erinevad toiduained võivad jääda hambavahedesse – suuhügienist aga hoiatab, et hambavahede puhastamiseks tuleb hambatiku kasutamist vältida nagu tuld. “Hambavahede puhastamiseks on ainuõige kasutada hambaniiti. Hambatikk ei ulatu kahe hamba vahele ning n-ö surkides vaid kahjustatakse igemeid, mis võib kaasa tuua ärrituse ja igemepõletiku,” rõhutas Kulberg. Hammaste niiditamisel tuleb silmas pidada, et niit peaks sujuva liigutusega liikuma mööda hambapinda kuni hamba ja igeme kokkupuutekohane ehk hambajuureni, misjärel tuleks hambaniit samamoodi sujuva ja pehme liigutusega tagasi tõmmata – nii jääb ige terveks ning hambavahed saavad puhtaks. “Hambaid tuleks niiditada enne õhtust pesu, kuna hambaniit aitab eemaldada igemepiirilt hambakattu, mis võib kivistudes tekitada igemepõletikku. Ca 35% hambakatust saabki eemaldada vaid niiditamise abil,” nentis Kulberg.


Suuhügienisti soovitused:

  • Pese hambaid kaks korda päevas pehme hambaharjaga
  • Väldi hambatiku kasutamist ja niidita hambaid vajadusel toidukordade järel, kuid kindlasti enne õhtust hambapesu.
  • Ära tarbi toidukordade vahel magusaid ja happelisi tooteid.
  • Eelista ksülitooliga närimiskummi ja mitte-valgendavaid hambapastasid.