Lisaks veel, et paljudes maades kasutatakse kamina kütmisel kaminasuu ees tihedat võrku mis ei lase sädemetel tuppa lennata ja laseb kenasti sooja läbi.
Tõsi on, et soojusenergia hulk ühest ruumist puudest on sama, aga peenikeste halgudega/kiire põlemisega ei suuda küttekolle põlemisel vabanevat energiat piisavalt endasse talletada.
Peenikeste halgude põlemist saab reguleerida hapniku pealeandmise piiramisega.
Metsakuivast okaspuust on sul ikka väga kummaline arusaam - reeglina nimetatakse metsakuivaks püstist kuivanud puud mitte lamapuitu
Su kommentaaris on nii tõtt kui müüti. Metsakuiva kuuse niiskussisaldus võib vabalt olla väiksem kui nn kuivade puude müügist saadud halgudel. Metsakuiv on lai mõiste - kas on tegemist 3 kuud või 3 aastat tagasi maha langenud puuga.
Mis aga on väga õige - põlemise kiirust tuleb reguleerida halgude jämedusega! See on puhas füüsika. Tõsi on, et soojusenergia hulk ühest ruumist puudest on sama, aga peenikeste halgudega/kiire põlemisega ei suuda küttekolle põlemisel vabanevat energiat piisavalt endasse talletada.
see jutt, et põlemine/kütmine peab kiire olema, võib olla nii mõnegi põlengu põhjuseks! Vana aja ahjud on enamasti just nö.aeglase kütmise jaoks ja neid ei tohi mitte mingil juhul ägeda kiire tulega kütta, sest lihtsalt need sellist asja ei talu. Tuleb kütta rahulikult ja mõõdukalt ning ahi on vajaliku soojuse endasse talletanud umbes 4-5 tunniga, sõltub, missuguste ilmadega missugust toatemperatuuri on vaja. Normaalsel ahjul ei ole sellist ust, mida vaja hirmsasti puhastada, kohe kindlasti mitte kaasist. Pealkirja järgi käib jutt ju ahjukütmisest, mitte niisama ilu pärast kamina tulukesest!
Ahju uks ja muud siibrid peavad nii reguleeritud olema, et tuli põleks maksimaalse leegiga. Põlemise kiirust reguleerid nottide jämedusega. Puid ei tohi liiga peeneks raiuda, need põlevad lahinal ära ja muidugi selle väikese ajaga mingit soojaefekti veel ei saavuta. Küttepuu peab ka kvaliteetne olme, mingi metskuiva kuusega võib ainult alustada tule süütamist, et kask ja lepp, haab,põlema saada.
puhastab vaid siis, kui leek ulatub mustuseni ehk siis, tahm põleb ära, aga seda ei tohi teha klaasile. Puhtaks saab, kui teed ajalehe paberi märjaks ja paned tuha sisse ja siis hõõrud sellega puhtaks.
Tõde on kusagil vahepeal - tuli peab saama piisavalt hapnikku, et põlemine oleks täielik ja leegi temperatuur võimalikult kõrge. Samas võib liigne hapnik ahju jahutada, nagu Jama kirjeldab. Eks iga ahi natuke isemoodi ja vajab tundma õppimist.Kui korstnasse pigi ei tekki siis ilmselt hapniku vähesusega probleeme pole.
päris hea kommentaar Jamal15. november 2018, 18:17
tulikivi kaminahjudel on optimeeritud põlemine et ei tekiks liiga palju saasteaineid ja pigi õhuvaeguses põlemisprotsessiga, millest tingitult pole haruldased tahma ja pigi põlengud otse korstnalõõris.
Põlemine peab võimalikult kiire olema? Siis kütate ju välisõhku, kui soojus läheb kiiresti korstna kaudu välja ja ei jõua ahjukivisse akumuleeruda. Mul on Tulikivi ahi, algul kütsin ka nii, et tegin õhuava max. lahti ja ahi küdes kiiresti ära õhtul, hommikuks oli ahi külm. Nüüd aga reguleerin õhuhulka, liigutades õhuklappi natuke sulgemise suunas, nüüd köeb ahi aeglasemalt ja on soe veel järgmisel õhtulgi.
KOMMENTAARID (24)