Nipid, kuidas saada lahti jahumardikatest ja -koidestFoto: kaboompics, Pixabay
Nipid
16. november 2018, 09:25

NIPID | Kuidas saada lahti tüütutest kuivaine mardikatest?

Enesele teadmata võib koos kuivainete, seemnete või pähklitega poest koju tuua mardikad, kellest on väga raske lahti saada. Nõu annab Pille Enden, ajakirja Kodukiri köögitoimetaja

 

Eriti suur tõenäosus on leida kuivainetest putukad, kui avad mõne pikemaks seisma jäänud kuivainepaki. Kõige sagedamini on need jahumardikad, aga uuemal ajal on ka jahukoisid ehk -leedikuid. Nad satuvad koju poest toodud kuivainetega ja arenevad pikemaajalisel hoidmisel.

Viska ära saastunud kuivained. Putukatest ei saa lahti muudmoodi, kui tuleb kõik saastunud kuivained ära visata. Tihti on putukad levinud kõikidesse kapis olevatesse kuivainetesse: jahudesse, helvestesse, tangudesse, aga ka maitseainetesse, pähklitesse-mandlitesse, teepakkidesse, kuivatatud puuviljadesse, kaunviljadesse, makaronidesse.

Puhasta kapid põhjalikult. Kui toiduained on ära visatud, tuleb riiulid ja nende servad hoolikalt äädika- või seebiveega üle pesta. Kui jahukoid on korra majapidamises olnud, tuleks iga 5–6 nädala tagant kuivained jälle üle kontrollida ja vähimagi kahtluse korral saastunud pakid ära visata.

Hoia kuivained suletud purkides. Parim on hoida seemneid, jahusid, pähkleid kuivainesahtlis õhukindlalt suletavates purkides, tugevates kilekottides või spetsiaalsetes hermeetiliselt suletavates karpides. Abi võib olla ka sellest, kui hoida poest ostetud kuivaineid enne purki panemist paar päeva sügavkülmiku kõige jahedamas osas, kuna muidu võivad putukad küll hävida, ent munad jääda.

Rahvatarkus soovitab iga kuivainepurgi-karbi sisse pista kastanimuna või loorberileht. Poes on saadaval ka jahukoi feromoonpüünised, mida kappidesse kuivainete lähedusse panna.