Eestis on palju kauneid matkaradu.Foto: Annika Lepp
Tee ise
24. detsember 2020, 05:12

Pühade ajal loodusesse: 6 nippi, et oleks mõnus matkata (1)

Talvel matkamine sobib kõigile, kes ei lase end heidutada mis tahes ilmastikuoludest. Samuti on siis looduses seiklemisel mitu eelist: puuduvad tüütud putukad ja lärmakad kaaskodanikud. Väikesed ettevalmistused enne teeleasumist lasevad kõigel kulgeda mugavalt ja mõnusalt.

Niiskus vahale, kuivus nahale

Kõik saab alguse jalgadest. Neist sõltub, kas sul on mugav kõndida ja keha soe. Selleks et vältida jalgade liigset niiskust, on mitmeid võimalusi. Kui plaanid matkata nahast (mitte seemisnahast!) jalanõudega, mis pole veekindlad, kreemita need enne sisse. Selleks sega kokku ja kuumuta neli osa vaha ja üks osa õli. Lase segul jahtuda ja kanna see siis saabastele. Kui kasutad mesilasvaha ja oliivi- või kookosõli, võta segu kaasa ka matkale, et kaitsta huuli või pehmendada käsi. Isetehtud segu asemel sobivad saabaste töötlemiseks ka vaha sisaldavad huulepalsamid ja vaseliin.

Koduse hooldusega saab nahast matkasaapad veekindlaks. Foto: Laura Liinat

Villide vastu talgiga

Õigesti valitud jalanõud teevad rasked matkarajad kergemaks. Selleks peab neis olema piisavalt ruumi kahe kihi sokkide ja ka varvaste sirutamise jaoks. Siiski võib juhtuda, et harjumuspäratu koormus jalgadele tahab tekitada mõne villi. Kui tead kohti, mis sul kipuvad hellaks ja katki minema, teibi need enne matka (leuko)plaastriga üle. Teine võimalus on katta jalad talgiga enne sokkidesse panemist. Talk imab higiniiskust, ennetades nii hõõrdumist ja ville.

Ritta rippuma

Tark on pista kotti paar pesulõksu – nendega saad matkates riputada seljakoti külge niiskeks läinud kindad, hoida paigal lahti libisevad saapapaelad või kinnitada telgi külge lisakilet.

Matkale tasub kaasa võtta pesulõksud. Foto: Laura Liinat

Värvilised tulehakatused

Kui matkal näpistab nälg või soovid saada sooja elava tule ääres, tuleb seada üles lõke – muidugi ettenähtud lõkkekohas! Tule süütamiseks tasub ettevalmistusi teha juba kodus. Selleks sulata üles vanad küünlalõpud, kasta vatipadi vaha sisse ja lase kuivada. Jäta väike osa tupsust katmata, nii on kergem tuld süüdata.

Nutikad tulehakatused - küünlavahaga immutatud vatipadjad. Foto: Laura Liinat

Magusa une saladus

Pole midagi hullemat kui ärgata telgis keset ööd seepärast, et sa lõdised. Selleks et saaksid end hästi välja puhata ja järgmise päeva seiklusteks akusid laadida, tuleb ennetada külmavärinaid. Hea abimees on magamiskotti asetatud kuumaveepudel. Selleks kasuta tugevat plastist veenõud ja täida see enne magamaminekut tulel soojendatud veega. Kui pudel on algul liiga kuum, keera sellele ümber mõni riideese. Pudeli keha soojendav mõju on kõige suurem, kui hoiad seda reiearterite vastas.

Lemmik matkal

Kui võtad matkale kaasa oma parima neljajalgse sõbra, valmista ka tema põhjalikult ette. Vajadusel riieta ta kihiliselt, kuid jälgi pidevalt tema enesetunnet. Ära lase tal märjaks saada ja hoia ta sooja saamiseks liikumises. Selleks võta kaasa näiteks tema lemmikmänguasi. Ööseks telkima jäädes mõtle ümber mõni oma põhimõte. Kui sa muidu ei luba koera voodisse, siis matkal olles tee erand. Lemmikut kaisus hoides saate mõlemad sooja!