Ole oma lemmikuga hoolas ja hoia ära ohtlikud haigusedFoto: Pixabay
Nipid
19. november 2018, 10:24

Loomaomanik, ole valvas! Sinu lemmik võib tuua tuppa erinevaid inimesele ohtlikke haigusi

Nakkused, mida lemmik võib sinuni tuua on märkamatud ja palju nendest ei räägita. Küll aga on tegu väga ohtlike haigustega. Tutvustame sulle kolme kõige levinumat.

Leptospiroos

Kuidas lemmik sellesse nakatub? Näiteks, kui lemmik joob lompidest või ujub vees, kus vesi on selle bakteriaalse haigusega nakatunud.
Kuidas see inimesele nakkab? Leptospiroos võib lemmikult inimesele levida, kui inimene puutub kokku lemmiku uriini või süljega. Sümptomiteks on gripilaadsed tunnused, tõsisematel juhtudel võivad tekkida ka eluohtlikud organite kahjustused.
Millised on sümptomid? Selle haiguse puhul muutub lemmiku seisund väga kiiresti. Esineb isutus, kõrge kehatemperatuur, loidus, oksendamine. Väga tõsise vormi puhul on ohumärkideks apaatsus ja kõrge temperatuur. Loom võib oma elu lõpetada suisa paari päevaga, kui kiirelt abi ei saa.

Kampülobakterioos

Kuidas lemmik sellesse nakatub? Kuna peamiselt kannavad seda haigust linnud, siis lemmik võib saada selle süües nakatunud linnuliha.
Kuidas see inimesele nakkab? Kui lemmik on sellesse nakatunud ja ta väljaheites on haiguse bakterid, siis võivad sellega nakatuda ka inimesed. Ohumärgiks on kõhulahtisus.

Salmonelloos

Kuidas lemmik sellesse nakatub? Kui anda lemmikule toortoitu, näiteks toorest liha, võib lemmik sellesse nakatuda.
Kuidas see inimesele nakkab? See võib juhtuda kokkupuutel lemmiku väljaheitega. Inimestel on sümptomiteks kõhulahtisus ja palavik.

Kuidas käituda, et selliseid haigusi vältida?

  • Ära lase koeral või kassil oma suud lakkuda ning väldi kokkupuudet tema süljega.
  • Peale lemmikuga mängimist pese alati käed.
  • Kontrolli oma lemmikuid arsti juures regulaarselt, tee vajalikud vaktsiinid ja parasiiditõrjed.
  • Korista õues oma lemmiku väljaheited, et haigused ei saaks levida. Pärast koeraga väljas käimist pese kindlasti käed.
  • Kui kass või koer sind mänguhoos kriimustab või hammusta, pese see koht korralikult puhtaks ja kasuta desinfitseerivat vahendit. Pöördu arsti poole, kui haavas tekib põletik.
  • Ära lase oma lemmikul kokku puutuda teiste lemmikute väljaheidetega, väldi seda, et su lemmik jooks lombist või veekogust vett.