Foto: Pixabay
Remont ja Ehitus
21. november 2018, 18:04

ÄRA VISKA MINEMA: häid nippe saepuru ja höövlilaastude kasutamiseks

Kui sa oled natukenegi puutöömees, siis tekib sul nädalavahetuste nokitsemiste käigus omajagu aevastamaajavat saepuru ja höövlilaastu. Popularmechanics märgib, et neid kaht jääkainet ei pea tulle või prügikasti viskama – sest mõlemale leiab ka asjalikku ja kasulikku rakendust.

Saepuru

Adsorbent

Loksutasid mootoriõli maha või tegi koer keset esikut loigu? Puista lombile saepuru, lase vedelikul imenduda ja pühi hunnik kokku. Eriti just männipuusaepuru on eriti hea adsorbent.

Kätepuhastusvahend

Sega peenike saepuru vedelseebiga pastaks ja värvised ning õlised käed saavad sellega hõõrudes taas salongikõlbulikuks.

Aukude täitja

Kui oled tööriistaga uhke mööblitükikese sisse krammi teinud või laiutab laudade vahel kole pragu, siis sega PVA liimi (või isegi EPO liimi) saepuruga ning täida augud. Pärast kuivamist lihvi liivapaberiga ühtlaseks.

Kompost

Saepuru on kompostile väga hea süsinikuallikas. Laota saepuruämbri sisu ühtlaselt kompostihunnikule ja lisaks viljaka mulla tekkimisele väheneb ka kõdunemise lehk.

Höövlilaastud

Pakend

Enne penoplastigraanulite ja muu sarnase kunstliku sodi leiutamist kasutati purunevate asjade pakkimiseks höövlilaaste. Lisaks on see parasjagu stiilne, kui kingid kellelegi mingi omatehtud asja, mis paigutatud karpi lõhnavale laastudest padjale.

Sõnum kallimale

Üks nipp on veel: kirjuta höövlilaastule midagi lühidat ja südamlikku või joonista lihtsalt südameke ja jäta see näiteks naise öökapile või kohvitassi kõrvale.