Ole teadlik, mida määrid oma nahaleFoto: rawpixel, Unsplash
Uudised
22. november 2018, 08:26

Tähelepanu! Väldi neid koostisaineid kosmeetikatoodetes

Nahahooldustoodetes sisalduvad ained pole meile alati ohutud. Õnneks on mürgiseid koostisaineid võimalik vältida kui oled neist teadlik. Toome välja mõned kõige levinumad.

„Meid ümbritsevas keskkonnas on mitmeid kemikaale ja toksiine, mida on raske vältida. Mida me saame teha oma tervise ja keskkonna heaks on see, kui vähendame teadlikult sünteetilisi koostisosi sisaldavate nahatoodete kasutamist,“ sõnab kosmeetik Inga Raa Ella Beaute Salonist ning soovitab alati enne toote ostmist pöörata tähelepanu pakendil kirjas olevatele koostisainetele.

Väldi neid koostisosi!

Mineraalrasvad ja -õlid (paraffinum liquid, vaselin, petrolatum, ozokerite, mineral oil, parafiin, steariin) on ained, mis ei imendu naha sisse, vaid jäävad naha pinnale ja tekitavad tunde nagu oleks nahk pehme ja niisutatud. Tegelikult aga ummistavad mineraalõlid poore ja ei lase nahal hingata. Piltlikult võiks öelda, et nahk on kaetud plastikkilega. Mineraalõlisid kasutatakse palju odavuse ja hea säilivuse tõttu. Praktikas takistavad nad naha normaalset ainevahetust ning pikaaegsel kasutamisel hoopis kuivatavad nahka. Seepärast ei tohiks kuiva või tundliku näonaha hooldamiseks mitte kunagi valida kreeme, mille peamine koostisaine on mineraalõli. Mineraalõlid raskendavad naha loomulikke funktsioone. Piisavalt kõnekas peaks olema juba tõsiasi, et neid saadakse fossiilsete kütuste tootmisel.

Sulfaadid (SLS ehk Sodium Laureth Sulfate), mida leidub šampoonides, pesuainetes, dušigeelides, seepides, laste hambapastades. SLS-i on kasutatud algselt autode, erinevate masinate ja põrandate pesuks. Aine on väga tõhus rasvade eemaldaja ja tekitab vahutamist. Probleem on aga selles, et ta peseb nahalt kaitsekihi, mistõttu nahk jääb ilma kaitsva bakteriaalse mikrofloorata. SLS-i sisaldava šampooni kasutamisel on aja küsimus, mil see väljendub kas peanaha kuivuses, liigses rasvasuses, kõõmas või vajaduses tihedasti juukseid pesta. Siit saavad alguse erinevad nahaprobleemid ja algab ka juuste väljalangemine.

Alumiiniumi, kasutatakse palju deodorantides ja päevituskreemides. See on metall, mis koguneb kehasse ja ei välju kehast enam kunagi, mille tõttu leitakse seda kesknärvisüsteemist ja ajurakkudest. Alumiiniumi seostatakse mäluga seonduvate haiguste nagu Alzheimeri tõbi, dementsus ja teiste seda tüüpi haigustega

Alkohole (etanol, ethyl alcohol, methanol, isopropyl alocohol) leidub palju nahahooldustoodetes. Peamiselt on neil nahka kuivatav toime, tekitavad ärritust ja lõhuvad naha loomuliku pH-taseme. See omakorda muudab naha vastuvõtlikuks erinevatele infektsioonidele.

Säilitusained ehk parabeenid. Selleks, et kosmeetikatooted pikalt säiliksid, kasutatakse neis erinevaid säilitusaineid, mis paraku tekitavad paljudel nahaärritusi. Parabeenid leiab nimetuste alt Etylen, Metylene, Propylene, Putylene parabens.

Sünteetilised niisutajad (Propylene Glycol) on väga levinud kreemides ja pesemisvahendites ning nende ülesanne on niisutada nahka. Propylene Glycoli võib nimetada keha “niiskuse varastajaks”, sest omab hoopis vastupidist toimet. Kuna sünteetiliste niisutajate puhul on tegemist keemiliselt toodetud ainetega, siis ei suuda inimorganism neid omastada.

Dimethicone ehk silikoon on sama aine, mida kasutatakse niiskuse tõkestamiseks niisketes ruumides näiteks kahhelplaatide vahel, et see juhiks vett eemale. Kui me lisame seda ainet kreemi sisse ja sealt edasi kehale, juustele, siis see silendab nahka või juuksekarva. Paraku moodustab see kihi läbi mille ei saa nahk ümbritsevast keskkonnast niiskust, hapniku ega muid vajalikke aineid.

Lõhnaained (Fragrance) - bensüülakohol on aromaatne alkohol, mida võib leida paljudest taimedes. Seda tohib tootes olla kuni 1%, kuna võib tekitada nahaärritust ja allergiat. Leidub peaaegu kõigis kosmeetikatoodetes – näopesu vahendites, niisutavates kreemides, dušigeelides, kehapiimades, juuksehooldusvahendites ja deodorantides. Paljud lõhnaained võivad põhjustada nahaärritusi, allergiaid ja ülitundlikkust, mõjutada kesknärvisüsteemi ja häirida ainevahetust ning hormoonide tööd. Samuti võivad lõhnaained olla aega ajalt piinavate peavalude põhjuseks.

UV-filtrid (oksübensoon (bensofenoon-3), oktüül metoksütsinnamaat, 3-bensülideen kamper, 4-metüülbensülideen kamper) on keemilised filtrid, mis kaitsevad UV-kiirguse eest. Neid leidub päiksekaitsevahendites, huulepalsamites, niisutavates kreemides ja vananemisvastastes toodetes. Need kahjustavad hormoonsüsteemi ning võivad soodustada vähkkasvajasse haigestumist, kuna kuhjuvad kudedesse.

Koostisainete osakaal tootes

Koostisainete loetelus märgitakse kõik koostisained, mille sisaldus on suurem kui 1%. Vastavalt koostisainete massile nende lisamise momendil on need üles täheldatud kahanevas järjekorras. See tähendab, et kõige suuremas koguses esindatud koostisosad on mainitud esimesena. Tootest on tavaliselt 70% vesi. Jagades ülejäänud koostisosad kolmeks, siis esimene osa moodustab 90-95%, keskmine osa 5-8% ja viimane osa 1-3% toote koostisest.