Sander MölderFoto: Sadu-Triste Juurikas
Inimesed
26. november 2018, 11:19

„9 hümni vabadusele“ autor Sander Mölder: tahtsime teha kummarduse Eesti loodusele

""9 hümni vabadusele" sündmuse üks aluspõhimõtteid oli anda võimalus loomesituatsioonis kohtumiseks duett-kooslustele, kes ei ole varem koos muusikat kirjutanud. Loosi tahtel sattusin mina kokku saksofonisti Mairo Marjamaaga," räägib produtsent ja helilooja Sander Mölder.

Kui paljud uudisteosega seotud jazzmuusikud ja heliloojad on juba eelnevalt mõnes muusikaprojektis koostööd teinud, siis Mölderi ja Marjamaa muusikaline kokkupuude on olnud põgus. "Üks esimesi kokkupuuteid oli ansambli Cosmoskva kaudu umbes 12 aastat tagasi. Mina mängisin klahvpille ja tšellot ning Mairo mingil hetkel saksofoni," räägib klassikalise muusikaharidustaustaga helilooja.

Mairo Marjamaa Foto: Sadu-Triste Juurikas

"Meie koostöö on läinud väga sujuvalt, suuremate lahinguteta," ütleb Mölder naljatades. "Mõned korrad kohtusime ning arutlesime, filosofeerisime nii-öelda paberi peal."

Suvel said muusikud kokku Muhu saarel, et inspiratsiooniks helisalvestusi teha ning augustis kohtuti juba stuudios, et ideed ja helilõigud kokku panna.

Mölderit ja Marjamaad inspireeris teose loomisel Eestimaa loodus ja saared. "Tahtsime teha kummarduse Eesti loodusele. Täpsemalt neile helidele, mida võib saartel kuulda." Mölderi sõnul on teos kui ood ja ülistus Eesti 2222 saarele. Saartel on helilooja elus eriline tähendus, kuna terve lapsepõlv on möödunud just saartel. "Teose kirjutamisel andsid inspiratsiooni helid ja värvid, mida kõigil neljal aastaajal kuulda ning näha on. Ja see tunne, kuidas saarel aeg seisma jääb. Vabadusest, mida saartele põgenemine oma eraldatuse tõttu pakub," räägib helilooja.

Festivali Jõulujazz 2018 avab 28. novembril Alexela kontserdimajas EV100 muusikaprogrammi suursündmus "9 hümni vabadusele". Publikuni jõuavad uudisteosed, mille autoriteks on 20 Eesti jazzheliloojat, kellest on moodustatud üheksa eriilmelist kooslust. Heliloojad on leidnud just neile olulised väärtused Eesti olemisloost, millele nad on pühendanud HÜMNI. Kontserdil astuvad lisaks jazzmuusikutele lavale Politsei- ja Piirivalveorkester, orkester Ventum, Collegium Musicale ja teiste žanrite tuntud muusikud. Erinevates teostes võib laval kuulda korraga kuni 100 muusikut. Suursündmuse seab lavale üheks tervikuks lavastaja Eva Koldits ja kontserdi muusikaline juht on Siim Aimla.

Üheksa uut hümni vabadusele, koos Eesti hümniga on neid kümme. Üks iga dekaadi kohta – mis on kandnud endas ilu ja valu, vaesust ja rikkust, kaotust ja leidmist, sõda ja armastust.

"9 hümni vabadusele" on üheksaosaline uudisteos, mille loovad üheksa eriilmelist Eesti jazziheliloojate kooslust ning mille iga osa sümboliseerib ühte olulist sündmust või persooni Eesti Vabariigi ajaloos ning on teenäitajaks eestlase südamesse. Koos jazzmuusikutega astuvad kontserdil lavale pärimus-, rokk-, elektroonilise ja teiste žanrite muusikud.

Uudisteoste autorid on hinnatud jazzmuusikud, ansamblite liidrid ja heliloojad ning igaüks neist on valinud endale põnevad loovpartnerid. Lisaks Sander Mölderile ja Mairo Marjamaale on projektis – Maria Faust ja Kirke Karja, Kadri Voorand ja Kristjan Randalu, Mingo Rajandi ja Meelis Vind, Holger Marjamaa ja Raun Juurikas, Peedu Kass ja Siim Aimla, Raul Sööt ja Aleksander Paal, Joel Remmel ja Paul Daniel ning Tanel Ruben, Jaak Sooäär, Ivi Rausi ja Laura Põldvere.