Kui peohoos maanduvad huuled kaeluselFoto: Laura Liinat
Nipid
25. detsember 2018, 10:00

Oi, riidel on plekk! 10 uskumatut plekieemalduse nippi (1)

Suurte pidustuste hooajal võid leida pesukorvist nii mõnegi ebameeldiva üllatuse – lootusetute plekkidega peoriided ja laudlinad. Kuigi kõikvõimalikud piisad ja randid tulevad paremini välja värskena, leidub kapis nii mõndagi, mis aitab ka nädalajagu hiljem!

Enne plekieemaldust arvesta, et iga kangas reageerib plekieemaldusele erinevalt. Mainitud nipid toimivad hästi puuvillaste kangaste puhul.

Tindiplekid 

Varakult pühadekaarte kirjutades võid olla tundnud end kui meister, kuid nüüd on paras aeg saada meistriks ka plekieemalduses, sest salgamine tindiplekke laudlinalt ei kaota. Võta hoogne suund külmkapi poole, et saada abi piimast. Väidetavalt peaks rikutud kanga 12tunnine piimavann enne pesupesemist osutuma su ülejäänud elu lemmiktrikiks!

Huulepulk

Vahel pole muud valikut, kui pühkida suud riidest salvrätikusse või maanduvad punaseks võõbatud huuled abikaasa kraeserval – peohoos võib, teadagi, kõike juhtuda! Selleks et kangad ja rõivad ilma loominguliste täiendusteta jälle lauale ning selga saada, leota plekki enne masinasse panemist vedelas nõudepesuvahendis. Erinevalt valgendist tegutseb nõudepesuvahend kirjudel kangastel kui ehe murdvaras – jälgi jätmata!

Kohviplekid 

Kui pidu on jõudnud koogi ja kohvini, on külalistel kindlasti nalja juba nabani. Ülemeelikus tujus võib nii mõnigi lauanaaber hoogsalt kätega dirigeerides kukutada ümber mõne tassi. Ilmselt võidab sel hetkel rõõm, et parim serviis jäi terveks. Hommikune plekiavastus ei tekita aga enam sugugi nalja. Selleks et laigule teadlikult läheneda, võta appi munakollane. Jah, lugesid õigesti – lahtiklopitud munakollasesse kastetud froteerätikuga kohvipleki hõõrumine eemaldab selle enamikul juhtudel. Loomulikult loputa pärast puhastatud kohta korralikult külma vee all.

Näts

Ükskõik kui hoolikalt oled oma lapsele aasta jooksul tervislikke maiustusi valinud, võib pidudel kõik vussi minna. Sest, noh ... kingitud hobuse suhu ju ei vaadata! Nii võibki juhtuda, et peoõhtu lõpuks avastad näritud nätse üllatuslikus vormis sealt, kus need teps mitte olema ei peaks. Et nätsuplekk ei rikuks häid mälestusi, aseta nätsune riideese sügavkülma. Külmunult saad selle nüri noaga edukalt kanga küljest lahti kangutada.

Veiniplekid 

Peol sinu ette asetatud punase veini klaasiga on lihtne – sa kas vaatad sellega terve õhtu tõtt või otsustad maitsta. Mekkimise puhul on aga 50 : 50 võimalus see endale sülle ajada. Kiireim viis on sellisel juhul peale raputada soola, mis veini endasse imaks. Ilmselt ei tihka sa aga külas end paljaks koorida ja pead jääma lootma hiljem viina peale. Selleks ujuta plekk viinaga üle ja aseta kanga peale salvrätik. Korda ujutamist ja kuivatamist, kuni plekk on peaaegu täiesti hajunud. Seejärel pese riideeset tavapäraselt.

Tomatikaste 

Naabrinaise juures proovitud maailma parim Spaghetti Bolognese, mille retsepti oled luninud, et koduski teha, ei tundugi enam nii tõenäoline katsetus, kui avastad pluusilt tüütud kastmepritsmed. Tomatikastme puhul on tegu pleki raskekaallasega! Abi võib olla pleki külma vee all loputamisest ning seejärel selle sidruni ja soolaga hõõrumisest. Korda seda kõike järjepidevalt.

Marjaplekid

Suvel sügavkülmikusse varutud marjad vormuvad pidustuste paiku isuäratavateks kookideks. Sellal kui sina laua taga maitsvat ampsu võtad, on nemad kui salaagendid, kes laudlinale lipsavad. Kuna marjades on parajalt parkainet, millega ka sihipäraselt kangaid värvida, võib neist tekkinud plekkide eemaldamine olla paras peavalu. Aga mitte siis, kui sul on käepärast hapupiim! Kui hapupiimas leotamine ei toimi, tõmba kangas pleki kohalt kausile ning vala sellele keevat vett nii kaua, kuni plekk täielikult lahustub.

Õliplekid 

Kui arvasid, et rohke pidudeks valmistumine, söögi tegemine ja kodukaunistamine on sinus esile toonud sisemise Martha Stewarti, siis sa eksid. Tõeline ikoon saab sust hoopis hetkel, mil võtad pesukastist välja kõik kirgliku kokkamisega tekkinud õliplekilised põlled ja lähened neile tahvlikriidiga. Mõningase nühkimise järel võid asetada rõivad pessu ja oodata maagilist pesumasina ukse avamist, et järgmisel korral juba puhas põll ette riputada.

Teeplekid

Kellele meist ei meenuks idealistlik pilt külmast talveõhtust: kaminas praksumas tuli, tekid istumise all, villased sokid jalas, kuum teetass käsi soojendamas … Kuid korraga kostub peas teleekraanilt tuttav kriiksatav heli, mis kutsub tagasi reaalsusesse. Just nimelt, ilmselt oled suure nautimise käigus kummutanud liigse eufooriaga oma tassi, sest kuidas muidu on kampsunile saanud inetu teeplekk. Nüüd pole muud, kui võtta appi hambapasta. Vana hambaharjaga pastat plekile nühkides ja seejärel eset masinas pestes peaksid vabanema idüllilise õhtu tagajärjest. Teest parkinud tassid saad aga puhtaks, kui hõõrud neid sidruniga.

Küünlarasv 

Säravalt kuldsed, elegantselt valged või mesilasvahast küünlad – elav tuli laual, koogil või kuusel muudab iga peo eriliseks. Sama erilisena võid ilmselt end tunda siis, kui hakkad kangastelt küünlarasvapritsmeid küürima. Teada vana kooli nipp sellisel puhul on ajaleht ja triikraud. Triikides plekile asetatud paber imab rasva endasse! Kui asi näib lootusetu või sa pole juba aastajagu lehti koju tellinud, ei tasu veel meelt heita. Kui küünlarasvane kangas kannatab kõrget kuumust, aseta see enne masinpesu keevasse seebiveega täidetud potti. Nii sulatad lahti ka kõige karmimad plekid!