Käpavaha on hädavajalik abimees talvel. Foto: Charles / Unsplash
Lemmikloom
4. november 2019, 05:30

Talv pole kaugel: mida oma lemmikule selga panna? (3)

Külmad ilmad on lähenemas, kas oled mõelnud ka oma lemmiku peale? Varu talle riideid juba varakult ja ära unusta ka käppasid soojas hoida. 

Lemmik riidesse

Kõige lihtsam moodus, kuidas oma koera külma eest kaitsta on ta riidesse panna. „Pisikesi sülekoeri riietatakse juba alates sügisest, ent tegelikult suudab ka nende keha tekitada liigutades piisavalt sooja. Seetõttu pole riideid vajagi, kui õues ollakse vaid 10-15 minutit. Hea on õues oldud aega võimalikult aktiivse liikumisega sisustada. Kahjuks on enamus riideid sellised, mis katavad koerte esiosa, kuid jätavad tagakeha katmata. Koera tagakeha soojas hoidmine on kõige olulisem, sest seal on tal vähem karvu ning eriti vajab sooja kõht. Pikakarvalisi koeri peaks kaitsma sombuse ilma puhul niiskuse ja pori eest, sest karvastik muutub liiga niiskeks. Kui koera karv saab märjaks, siis kogunevad sinna puulehed, pisikesed oksad ja liiv. Sellistel puhkudel on abiks nö. porimantlid, mis ei lase niiskusel ja mustusel koera karvadesse koguneda,” ütleb Eesti Loomakaitse Selts.

Ka käpad pane sooja

Lisaks keha katmisele on hea abimees ka käpavaha, mis kaitseb koera käppasid külmal ajal. 
„Lemmikloomapoest saab osta käpavaha, mis kaitseb külma ja talviste tänavapuhastusvahendite eest. Käpavaha mitte ainult ei kaitse vaid ka imendub käpa nahasse. Kui soovite, et teie koer oleks eriti moodne, võite jalga panna koera sokid või jalatsid,” tõdeb loomapoe Zoo Planeti piirkonnajuht Jana Kairõš.

Tee ise käpavaha!

Vaja läheb:
2 sl oliivi-, päevalille- või mandliõli
2 sl kookosõli
1 sl sheavõid
4 tl mesilasvaha

Pane kõik koostisosad potti ja sulata madalal kuumusel pidevalt segades ühtlaseks. Seejärel kalla segu väikestesse huulepalsami topsidesse. Lase jahtuda, et segu taheneks. Keera korgid peale ja kirjuta peale tore silt!

Käpavaha on hädavajalik abimees talvel. Foto: Charles / Unsplash

Oma kutsule võid riietuse ka ise teha, vaata videost vahvat õpetust!