Jaagup Kreem ja tema lemmikud
Lemmikloom
30. november 2018, 19:30

PEHME JA KARVANE | Jaagup Kreem: olin valiku ees, kas pean lamba, sea või kassi võtma (9)

“Pehme ja karvane ehk staaride lemmikud” on Õhtulehe rubriik, kus tutvustame Eesti tuntud inimeste lemmikuid. Käime külas kaheksal põneval persoonil, kelle pereliikmeks on mõni vahva loomake.

Tallinna külje all maaliliselt kaunis mereäärses piirkonnas on end koos perega sisse seadnud muusik, laulja ja ansambli Terminaator juhtfiguur Jaagup Kreem. Koos elukaaslase ja lastega elavad kõrge aiaga ääristatud eramajas ka pere lemmikud - tiibeti mastif, kass ja nümfkakaduu. 

Majja sisenedes tervitab meid pererahva mustakarva koer, kes enda suurusega paneks nii mõnegi "koerakartlikuma" õhku ahmima ja väljapääsu otsima. Õnneks on tegemist rahuliku tegelasega, kes võtab külalised sõbralikult vastu. 

Lisaks muusika- ja motohuvile lähevad Jaagupi silmad särama, kui jutt läheb loomade peale. Karmi rokkmuusiku kuvandi taga on leebe pereisa, kes on lubanud lastel kasse kodustada ning kes on ka ise nii mõnegi huvitava loomakese elule turgutanud - Aafrika kõrvuksiilist, papagoideni välja.

"Loomad on hästi truud. Alati ootavad koju, kui ma kontserdilt tulen, olgu öö või päev. Loomad rahustavad kuidagi ja on sellised mõnusad," räägib muusikust loomasõber. 

Kass Carmen

Jaagupi kass on pärit Läänemaal asuvast Ranna Rantšost. Õigemini olid muusiku lapsed need, kes sealt leitud kassipoja endaga koju kaasa tõid. "Olin valiku ees, kas pean lamba, sea või kassi võtma," naerab Jaagup. Nimi Carmen on musta-valgekarvalisele nurrumasinale pandud Eesti supermodelli Carmen Kassi järgi, kes on teadaolevalt Jaagupi üks lemmikmodellidest ja muusadest. 

Kreemi sõnul on kassike puhast verd talukass - majja saabumisega kadus kiirelt ka hiireprobleem. Kuigi meie külaskäigu ajal tegeleb kass Carmen oma päevaunega, pidavat ta olema üsna isepäine tegelane ning laseb end "väntsutada" ainult perepojal Robinil, kes kassi omal ajal endaga kaasa tõi. 

Jaagup tunnistab, et isana on ta üsna leebe - lastele "ei" ütlemine on keeruline. Samas on ta võsukestele südamele pannud, et looma koju toomine tähendab vastutust. "Koeraga jalutamas käia, kassi eest hoolitseda ja nii edasi. Kui meid Kristiinaga (Jaagupi elukaaslane - toim.) parajasti kodus pole, on loomade eest hoolitsemise ülesanne pandud lastele. Ei saa suhtuda nagu näiteks tahvelarvutisse: kui saab aku tühjaks, siis millalgi panen voolu taha. Loomad on elusolendid, nende eest tuleb hoolitseda, nendega tuleb vahel rääkida ja neid peab hellitama," jagab mees tarkusi.

Jaagu Kreem ja tema lemmikud Foto: Tiina Kõrtsini

Koer Charlie

Jaagupi koer on tiibeti mastifi tõugu, kes sai Kreemi pereliikmeks siis, kui lahkus Jaagupi truu sõber - saksa lambakoer.

Mehe sõnul on Charlie isepäine tegelane, keda on küll koertekoolis üritatud kasvatada, kuid kellele reeglite õpetamine on olnud paras väljakutse. "Ta teeb täpselt seda, mis talle pähe tuleb," räägib peremees. "Käskimine, keelamine ja vorstiga meelitamine teda ei huvita."

Nime pani Jaagup karumõõtu koerale Ameerika komöödiaseriaali "Two and a half men" ("Kaks ja pool meest" - eesti k. toim.) peategelase Charlie Harperi järgi, keda kehastab Hollywoodi pahapoiss Charlie Sheen. Kui koerake perre võeti, oli tegemist mastifi beebiga. Jaagupi sõnul kaalub koer praegu ligi 50 kilogrammi.

Kuigi Charlie on pealtnäha rahulik ja sõbralik, siis tiibeti mastife peetakse loomu poolest ettearvamatuteks. "Parem karta kui kahetseda," loeb Jaagup sõnad peale. Isegi sõbrad, kes on Kreemi kodus igapäevased külalised, pidavat pererahvale igakord helistama maja ette jõudes - et küsida, kas "õhk on puhas" ja koer ei jookse aias vabalt ringi. Peremehe sõnul ei ole ta ühtegi inimest hammustanud. Küll aga sai kurva lõpu rebane, kelle Charlie maha murdis ning kellelt sai kärntõve. Arsti juurde minnes olevat loomale antud esialgseks diagnoosiks allergia. Aga siis, kui Jaagupil käis külas jahimehest sõber, sai ta teada, et tegemist on hoopis kärntõvega. Pärast ravikuuri lõppu on Jaagupil olnud probleem koera kammimisega - Charlie uriseb selle peale hoiatavalt. 

Jaagu Kreem ja tema lemmikud Foto: Tiina Kõrtsini

Jaagupi sõnul on Charlie suurimaks sõbraks mehe elukaaslane. "Minu naine Kristiina on see, kes talle suurim sõber on. Aga üldiselt räägitakse, et mastif on koer, kes valib peremeheks ühe. Kui ma olin kolm nädalat Ameerikas, siis tagasi tulles oli ta küll solvunud, aga siis õnnelik.

Nümfkakaduu Liis 

Nümfkakaduu sattus perekonda Jaagupi endise bändikaaslase Arno kaudu, kes leidis linnukese ühel septembrikuu õhtul auto alt. "Hästi rääbakas ja õnnetus seisus oli," räägib Jaagup. Bändikaaslane võttis esialgu eksootilise linnu enda koju, jagas kuulutust ka sotsiaalmeedias, kuid tulemusteta. Kuna Arno perekond oli ise liikuva elustiiliga, siis tehti kõne Jaagupile, kes on sõprade ringis teada kui suur loomasõber.

Nii sai Jaagup ühe lemmiku võrra rikkamaks. Sõbrad on pannud kaunihäälelisele linnule nimeks Liis Lemsalu ning kui Carmenit parasjagu toas pole, laseb pererahvas heledasulelise vabalt ruumidesse lendama.

Jaagu Kreem ja tema lemmikud Foto: Tiina Kõrtsini