Liina Randpere: "Kõhupekist aitab lahti saada õige toitumine."Foto: Laura Strandberg
Nipid
28. november 2018, 11:13

Liina Randpere: „Vaid treenides ilusaid kõhulihaseid ei saavuta!“ (1)

Pühade ja aastalõpu pidude eel sooviks nii mõnigi saada lahti kõhuvoltidest või punnkõhust, et mahtuda oma lemmikkleiti või -ülikonda. Treener ja saatejuht Liina Randpere julgustab, et jõuludeks veel jõuab voldikestest lahti saada, kuid ainult trennist selleks ei piisa.

Treeneri ja saatejuhina tegutsev Liina Randpere soovitab kõigil, kel kindel soov jõuludeks paremasse vormi saada, end nüüd tõsiselt kätte võtta. Treenerina on ta saanud hea ülevaate, miks vaatamata suurele treeningkoormusele vormivad end pihale ikka rullid. „Paljudel on kaunid kõhulihased juba olemas, kuid need on rasvakihi all peidus. Seega ei ole mõtet tegeleda vaid kõhulihaste treenimisega. Pigem tuleb eesmärgiks võtta liigsest rasvakihist lahtisaamine,“ teab treener.

Toitumine korda!

See, mida päeva jooksul suhu pistetakse, on rasvapõletuse puhul A ja O. Lisaks sellele, et toidulaud on mitmekülgne ja tervislik, tuleb süüa regulaarselt 4-5 korda päevas võimalikult samadel kellaaegadel. Liina arvates on vale väide, et õhtul pärast kuut enam süüa ei tohi. Viimane söögikord tuleks paika panna vastavalt oma elutempole, kuid söömise ja magamamineku vahele võiks siiski jääda 2-3 tundi. „Kui toitumise korda saab, siis võib tervislikult kaalu langetada 1 kg nädalas. Seega, kui kohe alustad, siis peaks jõuludeks olema kadunud neli kilo. Nii läheb ka jõulupeol lemmikkleit ilusti selga ja lukk ei pitsita,“ sõnab Liina. Juhul, kui endal jääb söömisharjumuste muutmise osas teadmisi napiks, on saadaval ka häid eesti keelseid toitumiskavasid. Nende seast tuleb endale vaid sobiv leida.

Trenn annab hea enesetunde

Toonuses lihased annavad ilusa kehahoiaku ning trennist saadud hea tunne paneb silmad särama. Selle saavutamiseks ei pea tingimata spordisaalis käima, vaid lihtsamaid harjutusi saab ka kodus või kontorinurgas teha.

Tee neid harjutusi:

1. Ülakeha tõsted
Lähteasend selili, sõrmeotsad meelekohtadel. Tee ülakeha tõsteid kuni vöökohani ja tule tagasi lähteasendisse.
Pane tähele, et sa päris istesse ei tõuseks. Tunneta, et tõstad ülakeha kõhulihaste abil surudes roideid ja puusanukke kokku. Sõrmeotsad on meelekohal nii õrnalt, et ainult kergelt puudutad nahka. Käsi kuklal hoides võid hakata liigselt kaela kiskuma ja pingutama. Tõstes ülakeha vöökohani üles kontrolli, et sa ei suruks lõuga vastu rinda. Selle vastu aitab pilgu hoidmine üleval diagonaalis.

2. Ülakeha tõsted keha pöördega
Eelnevat harjutust saad varieerida keha pööretega. Nii töötavad ka kõhupõikilihased.

3. Jalgade langetamine
Lähteasend selili, jalad ees (raske) või jalad ees kõverdatud täisnurgaga (kergem). Langeta jalgu põranda suunas ja tõsta tagasi lähteasendisse. Lihtsam versioon on jalgu langetada vaheldumisi.
Jalad on lähteasendis õigel kõrgusel kui suudad põlvi puudutada vaid sõrmeotstega. Jalgu langetades suru alaselg tugevalt põranda suunas. Selleks pinguta tugevalt kõhulihaseid ning hoia kere tugev.

4. Toenglamang ehk plank
Planku tehes jälgi end võimalusel kõrvalt. Keha peab olema sirge õlgadest kandadeni. Jälgi, et puus ei vajuks alla või ei tõuseks liiga kõrgele. Lihtsale plangule saab lisada käte- ja jalatõsteid. Need lisanüansid on selleks, et muuta ilusa keha asendi hoidmist raskemaks. Käe tõste tõttu pead pingutama kerelihasesid, et kompenseerida tugipunkti puudumist.

5. Kätekõverdused
Kergem on teha kätekõverdusi põlved maas ehk põlvtoenglamangus või kui üldse ei jõua siis toengpõlvituses.

Kordused
Tee harjutusi nii mitu korda, kui jõuad ja neile lisaks veel kaks kordust. Viimase kahe kordusega on lihas tugevas töös ning areneb.

Nipp! Kui oled toitumise ja treeninguga saavutatud tulemusega rahul, kuid häirivad naha ebatasasused, siis võta käsile kuivharjamine. Regulaarselt harjates on tulemused garanteeritud! Kuivharja igal õhtul probleemset piirkonda, kasuta ainevahetust stimuleerivat kreemi ja kuu ajaga saad suurepärase tulemuse.

Vaata videost, kuidas kätekõverdusi õiesti teha