Nii on isal hea köögis kokataFoto: Laura Karro
Tee ise
28. november 2018, 12:43

Ära viska teksaseid ära - tee neist midagi põnevat

Tõenäoliselt leidub igas majapidamises läbikantud teksaseid, millel augud sees ja lappimist enam ei kannata. Ära neid minema viska! Teksa on hea materjal, millest õmmelda uusi asju.

Kui tunned, et sa ise suur meisterdaja ei ole, siis vii vanad teksad Uuskasutuskeskusesse, kus neile annab uue elu disainer Reet Aus.

1. Põll isale
Pühapäevaseid pannkoogihommikuid veavad ju ikka isad. Et tema riided pärast kookide hüpitamist kohe pessu ei rändaks, õmble papsile vastupidav põll.

Vaja läheb:
Vanu teksapükse
Kääre
Harutusnõela
Nööpnõelu
Õmblusmasinat
Niiti
Õmbluskriiti või seebikildu

Tee põll nii:
Haruta ja lõika lahti. Eemalda pükstelt harutajaga värvel ja vööaasad ja tagumised taskud. Lõika lahti pükste küljeõmblused. Lõika sirgeks ka sääretükkide siseservad.
Loo teksadest kangatükk. Kinnita teksatükid omavahel nööpnõeltega ja õmble kokku.
Lõika põll välja. Murra saadud tükk pikuti pooleks ja joonista kriidiga kangale pool põlle kujust. Võid orientiiriks võtta järgmised mõõdud: põlle laius ülevalt 30 cm, alt 70 cm ja kõrgus 100 cm. Lõika põll märgete järgi välja.
Sälguta ja äärista. Lõika kaarjatesse külgedesse iga 5 cm tagant sälgud. Nii ei hakka kangas kiskuma. Äärista kõik põlle servad overloki või siksakõmblusega.
Tee värvlist kaelapael. Lõika varem ära harutatud värvel pooleks, et lühema nööbiga osa saad kinnitada ühele põlle ülaserva, pikema, nööpauguga osa teisele poole. Paela pikkuseks jäta u 60 cm.
Õmble vööpael ja taskud. Ülejäänud pükste sääreosast lõika kaks u 60 x 6 cm pikkust riba. Murra need pikuti kokku, õmble läbi ja kinnita nööpnõeltega põllele sobivasse kohta vööpaelteks. Õmble vöö kinni. Soovi korral õmble põllele kõhu peale ka taskud – need saad pükste tagataskutest.

Hea teada! Võid sobiva kujuga põlle lõigata välja ka mõne olemasoleva põlle järgi. Selleks aseta põll teksakangale, joonista põlle järgi kriidiga sobiv kuju ja lõika välja.

Nii on isal hea köögis kokata Foto: Laura Karro


2. Lõbusad pajalapid kokkajale
Häid pajalappe läheb igas köögis vaja. Kui sul endal on juba olemas, siis valmista need kingiks mõnele agarale kokkajale.

Vaja läheb:
Vanu teksapükse
2 kangast (25 × 25 cm)
2 villavatiini (25 × 25 cm)
2 juppi paela (2 × 8 cm)
Kääre
Niiti
Nõela
Õmblusmasinat

Tee pajalappe nii:
Lõika tükid välja. Lõika teksadelt ära tagumised taskud nii, et igast küljest jääks vähemalt 3 cm õmblusvaru. Lõika vatiin ja kangas taskutükiga sama suureks.
Õmble kokku. Aseta tasku ja kanga paremad pooled vastamisi ning pane kõige peale vatiin. Traagelda ääred kokku, jättes ühele küljele u 4 cm pikkuse ava. Õmble üle.
Keera ümber. Lõika õmblusvaru äärtest võimalikult väikeseks ja keera pajakinnas lahtisest august õigetpidi, nii et vatiin jääb keskele. Suru nurki kääriotstega väljapoole.
Kinnita tripp. Murra pael pooleks ja kinnita pistetega lahtise koha vahele. Õmble kõik ääred servast u 0,5 cm kauguselt üle – nii saab kinni lahtine ava ja pajalapi ääred jäävad madalamad.

Toredad pajalapid on hea kink agarale kokkajale Foto: Laura Liinat

3. Istmetaskud, mis abiks lastega autosõidul
Lastega autoga sõites on alailma midagi vaja tagaistmetele ulatada. Tee oma elu lihtsaks ja õmble autotooli seljale käivad taskud, kuhu saab panna nii salvrätikuid, mänguasju, pliiatseid ja paberit. Nii on kõik vajalik käeulatuses.

Tee taskutega toolikatet nii:
Lõika auto seljatoe laiune ja pikkune aluskangas ning viimistle selle servad.
Haruta vanadelt (teksa)pükstelt taskud ja õmble need kangale.
Õmble kanga külgede servadesse nöörid või kummid, et süsteem ümber seljatoe kinnitada.

... ja autosõit võib alata Foto: Laura Liinat

4. Vahva kingiümbris
Kui pakkimispaberit pole käepärast, aitavad välja vanad riideesemed. Õmble neist kotikesed nii, et paki külge ei jääks hargnevaid otsi ja üldmulje oleks korralik. Kasuta ära ka taskud, millesse torgata salasoov või midagi maitsvat põske pistmiseks. Kaunista jõulupakid oksade, kellukeste, temaatiliste väljalõigete või muude nipsasjakestega, mida oled jõuluootuses alles hoidnud.

Ka nii saab kinke pakkida Foto: Laura Liinat