Kasuta WC-potti otstarbekaltFoto: Chris Keller, Pixabay
Nipid
28. november 2018, 12:50

Ummistunud wc? Viis nippi, et seda enam ei juhtuks!

Ummistunud torudega tegelemine sööb närve ja raiskab aega ning raha. Selmet tagajärgedega tegeleda, proovi juba eos oma kanalisatsioonitorude eest hoolt kanda! Siin on sulle viis head harjumust, mida edaspidi meeles pidada.

1. Kasuta oma WC­potti ja kraanikausi äravoolu sihtotstarbeliselt
Kanalisatsioonitorude ülesanne on ära juhtida reovett ja tualettpaberit, mitte muud prügi. Kui saabub päev, mil torustikku satub viimane kartulipuder, köögipaber või tampoon, mis suleb lõplikult äravoolu, hakkab kanalisatsioon üle ajama. Reeglina leiab reovesi ummistunud süsteemist väljapääsu kõige madalamal paiknevatest kanalisatsioonikaevudest, keldritest ja alumiste korruste WC-pottidest jne.

2. Paiguta oma WC­sse kaanega prügikast
Paiguta WC-sse diskreetselt kaanega kaetav prügikast. See võetakse kindlasti rõõmuga kasutusele ja sina oled teinud pika sammu aastakümneid tõrgeteta teeniva kanalisatsioonisüsteemi suunas.

3. Võta kasutusele karbike ohtlike jäätmete jaoks
Keskkonnale tekitavad suurt kahju loodusesse sattunud kasutatud patareid ja prügi seast leitud kasutuskõlbmatud ravimid võivad olla ohtlikud leidjale. Sea sisse karbike ohtlike jäätmete jaoks ning kui see hakkab täis saama, siis vii patareid näiteks bensiinijaama ja vanad ravimid apteeki.

4. Kõigepealt kasuta kuuma vett ja kummipumpa
Kui ummistus on juba tekkinud, siis esimese asjana proovi kange toimega kemikaalide asemel lihtsalt kuuma vett ja kummipumpa. Sageli on ummistuse põhjuseks torustikku valatud rasvarikkad toidujäätmed, mis hangudes koos muu prügiga päris tõhusa tropi moodustavad. Kuuma veega õnnestub (vahel mitmekordse katse järel) hangunud rasv taas üles sulatada ja kui siis tropile kummipumbaga tekitatud vaakumi mõjul veidi hoogu anda, siis võibki torud keskkonnasõbralikult taas vabaks saada.

5. Teise variandina kutsu santehnik
Keskkonna säilimise nimel ei soovita santehnikud poekeemiat mitte kasutada. Keemilised torupuhastid sisaldavad väga mürgiseid kemikaale, mille reoveest lõplikult eraldamine on raske ka reoveepuhastites. See sunnib omakorda veepuhastusjaamasid kasutusele võtma omakorda üha kangemaid kemikaale, mis loodust täiendavalt koormavad. Kui kuum vesi ja kummipump lahendust ei too, siis keskkonna mürgitamise asemel oleks mõistlikum kutsuda torumees.