Jõulujazzi avakontsert "9 hümni vabadusele" Foto: Heiko Kruusi
Jõulud
29. november 2018, 09:12

GALERII | Jõulujazzi avakontsert „9 hümni vabadusele“ tegi kummarduse Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale

Jõulujazz 2018 avati kolmapäeval ainukordse EV100 muusikasündmusega „9 hümni vabadusele“, mis on pühendatud Eesti Vabariigi ja Eesti jazz-i 100. sünnipäevale. 

Sündmusega meenutati 100. aasta möödumist Vabadussõja algusest. Publikuni jõudnud uudisteoste autoriteks on 20 Eesti jazz-heliloojat. Heliloojad ammutasid teoste kirjutamisel inspiratsiooni neile olulistest väärtustest Eesti olemisloost.

„Muusika ja vabadus on läbi põimunud meie ajaloost. Vabadussõja alguse 100. aastapäeval kõlas saja Eesti muusiku esituses hümnide sari, mis on inspireeritud vabadusest,“ sõnas Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu. „Tõeliselt erakordne jazz-teos on võimas kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks,“ lisas Kasterpalu.

Kontserdil astusid lisaks jazz-muusikutele lavale Politsei- ja Piirivalveorkester, orkester Ventum, Collegium Musicale ja teiste žanrite tuntud muusikud. Erinevates teostes oli laval korraga 100 muusikut. Suursündmuse seadis üheks tervikuks lavastaja Eva Koldits ja kontserdi muusikaline juht on Siim Aimla.

Jõulujazz 2018 toimub 28. novembrist kuni 14. detsembrini Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus ja Haapsalus. Jõulujazzi peaesinejateks on Ameerika vokaaldžässi tipp Lizz Wright ning Portugali laulja-laulukirjutaja Salvador Sobral.