Kui uni ei kosutaFoto: Vladislav Muslakov, Unsplash
Uudised
30. november 2018, 09:34

Ravimata unehäired on tervisele ohtlikud

Unehäirete all kannatab väga suur hulk elanikkonnast. Pikaaegne magamatus mõjutab lõpuks aga nii tervist kui ka igapäevaelu. Uneprobleemide lahendamiseks tuleb üles leida nende põhjus.

Tavaliselt inimesed märkavad, et neil on uneprobleemid: raske on õhtul uinuda, ööuni on katkendlik ja päevased toimetused seetõttu rasked. Vahel aga harjutakse oma häirega ja arvatakse, et halb uni on normaalne ning neile omane. Kõigele on aga lahendus, kui jõutakse probleemini, mida lahendada. Head nõu jagavad Hea Une Keskuse unenõustajad Kene Vernik ja Krista Peet.

Uneprobleemi põhjused
Unehäirete põhjuseid on mitmeid, näiteks kehva unekvaliteedi, unes kõndimise ja rääkimise põhjuseks on sageli stress või elumuutused, nii positiivsed kui ka negatiivsed. Unetud ööd ja rahutu uni võivad ühtmoodi kaasneda näiteks töökoha kaotuse ning abiellumisega. Välja magamist võivad segada ka hiline kofeiini sisaldavate jookide tarbimine või nutiseadme näppimine.

Ohtlik uneapnoe
Üks kõige ohtlikumaid unehäireid on uneapnoe ehk hingamisteede osaline või täielik sulgumine uneajal, millega kaasneb lämbumisefekt. Uneapnoe teeb ohtlikuks see, et haiguse öiseid märke on endal raske avastada. Selle unehäire puhul on olulisemad hoopis inimese päevased kaebused, nagu väsimus ja unisus, mälu- ja keskendumisprobleemid, ärrituvus, kurvameelsus jpm. Nende muredega aga inimene pikapeale harjub ja mõtleb, et ta ongi selline.

Tagajärjeks tõsised terviseprobleemid
Sageli jõutakse arsti juurde, kui apnoe tõttu on inimesel välja kujunenud juba südame-veresoonkonna probleemid. Siis tuleb uneapnoe all kannatajatele haiguse diagnoos ootamatult, sest inimene pole ise aru saanud, et ta uni on öösel häiritud. Ravimata apnoe võib viia insuldi ja raskematel juhtudel ka äkksurmani.

Unehäiretega peab tegelema
Kuigi uneapnoe mõju tervisele on kõige rängem, võivad ka teised unehäired ravimata jätmisel pikapeale tervist mõjutada – võivad tekkida ainevahetuse või immuunsüsteemi probleemid, südame-veresoonkonnahäired. Magamatus suurendab ka psühhiaatriliste häirete väljakujunemise ja diabeedi riski. Seega, kui juba pikka aega on sind või sinu pereliiget kimbutanud päevane väsimus, tasub kindlasti selle põhjus selgeks teha.

Mis on unetus? Unetus tähendab raskust magama jääda, katkendlikku und ja liiga varast ärkamist. Unetus võib olla tingitud erinevatest unehäiretest, aga olla ka psühholoogiline.