Esmaspäeva keskpäeva paiku jõudis Tartu Raekoja platsile linna jõulukuusk, mis toodi kohale naabruses asuvast Luunja vallast. Foto: Tartu linnavalitsus
Eesti uudised
30. november 2018, 11:34

Tartu Raekoja platsil sünnib Eesti suurim ühine jõulutervitus

Tartus kuulutatakse jõuluaeg alanuks pühapäeval Raekoja platsil sündiva jõulutervituse ja -lehvitusega. Kell 17 algaval tseremoonial süüdatakse esimene advendiküünal ja linna jõulutuled.

Pühapäeval süütavad Raekoja platsil Tartu jõulutuled linnapea Urmas Klaas ja Tartumaa praost, Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming. Esimese advendiküünla aitab neil süüdata ansambel Etnosfäär. Lavastaja Jaanika Tammaru (Must Kast) sõnul on oodata maagilist ja müstilist etteastet, mis paitab kõrva ja silma. Tseremoonia videokunstnik on Kerttu Kruusla.

Ühtlasi on üritusel plaanis teha Eesti suurim ühine jõulutervitus. Platsile kogunejatel palutakse selga panna või kaasa haarata midagi valget ning olla valmis advendiküünla süttides lehvitama.

Teist talve kesklinna ehitatavasse valguskülasse paigaldatakse peale klaasipaviljonide taas karussellid, istumiskohad, jõuluvana Tartu postkast ja elava tule pajad. Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemiale kandideeriv kujunduslahendus kasvas suvega pea poole suuremaks. Lisandunud on mitu uut majakest. Kujunduslahendus jääb avatuks 10. jaanuarini.

Klaaspaviljonides ja nendevahelisel õuealal toimuvate ürituste ja teiste Tartu jõuluaja sündmustega saab tutvuda „Jõululinn Tartu“ kodulehel joululinntartu.ee ja Facebookis.

Advendiküünlad süüdatakse Tartus tavapäraselt ka ülejäänud detsembrikuu pühapäevadel. Teise küünla süütamisele eelnevad 9. detsembril kell 15.30 rahvusvahelised jõuluvanade talimängud. Südalinna jõululaat toimub sel aastal 8. detsembril ja Tartu talvine tantsupäev 15. detsembril.