Põhjamaade jõuluklassika ei tohi kunagi laualt kaduda, sestap saab tänavugi merel verivorste vitsutada. Foto: Tallink
Jõulud
1. detsember 2018, 22:42

Advendiaeg merel: söögilauas võtavad üha enam võimust veganid

"Jõuluajal meeldib inimestele ikka hästi süüa ning seda kinnitasid mullu meiegi reisijad, sest laevadel pisteti nahka üle 97 000 verivorsti ja 4,5 tonni hapukapsast," ütleb Tallinki toitlustusvaldkonna turundusjuht Marek Pärn.

"Maitseelamused mängivad kruiisi valikul üha olulisemat rolli, seda eriti pühade ja koolivaheaja ajal," tõdeb ka Viking Line`i restoranijuht Janne Lindholm.

Kaasaegne Põhjamaade köök rõhub ka jõululaual kergusele ja tervislikkusele, sestap kohtab seal ka palju mereande. Foto: Tuukka Ervasti

Kindlasti ei puudu verivorst ja hapukapsas tänavusestki Tallinki jõulumenüüst,sest nagu ütleb Pärn, ei tohi Põhjamaade jõuluklassika kunagi kaduda. Ja oma sõnade kinnituseks nimetab Janssoni kiusatust, kalkunipraadi ja veiselihapalle.

Lisaks jõuludel kohustuslikele piparkookidele, mandariinidele ja pähklitele ei tee pühadelaual kunagi paha ka veidike juustu. Foto: Tallink

Kui sinistel laevadel saavad Pärna sõnul merel ühe laua taga kokku mitme Läänemere äärse riigi traditsioonilised jõuluroad, siis Lindholmi sõnul keskendutakse punasel laevadel tänavu pigem kergemale Põhjamaa köögile. Samas ei unustata ka seniseid advendilemmikuid, näiteks Janssoni kiusatust, jõulusinki ning pruunistatud põhjapõdraliha seente ja sibulaga.

Põhjanaabrite jõuluklassika - pruunistatud põhjapõdraliha seente ja sibulaga Foto: Kersti Eero

Aga kuna aasta-aastalt on kasvanud taimetoitlaste hulk, pakutakse tänavu ka merel jõuluhõngulisi veganroogi varasemast märksa rohkem.

Vegani jõulurõõm - siirupis küpsetatud kaalikas ja krõbe lehtkapsas Foto: Kersti Eero

"Nii oleme lisaks soola- ja külmsuitsulõhele võtnud menüüsse soomlaste seas menuka porkkala ehk suitsumekises marinaadis porgandilaastud. Forelli- ja lõhemarja asemel tasub proovida meretaimede baasil valmistatud musta meremarja. Või hoopis  musti ploome roheliste herneste ja õunapüreega," soovitab Pärn. Ära pole unustatud ka vegan-maiasmokki, punastel laevadel saab isegi vegan-piparkooke krõbistada.

Vahet pole, mis värvi laevaga sõita - jõulu buffet`s ootab sind ikka heeringas kümnes eri variandis. Foto: Tuukka Ervasti

"Põhjamaade tavade kohaselt on jõululaual au sees heeringas ja räim, mis on maitsestatud ühtekokku kümnel erineval viisil – räime saab maitsta nii glögi, mango-ingveri kui fenkoli marinaadis," kiidab Pärn oma klassikalist kalavalikut. Kümnes eri variandis seisab heeringas ka Viking Line`i külmlaual, lisaks veganitele mõeldud "saarte heeringas" ning sibula- ja ürdiheeringas.  

Šokohoolikul tasub kurss laste lauale võtta, seal pakutakse šokolaadis küpsetatud kanakoibi. Foto: Tuukka Ervasti

Esmakordselt on punastel laevadel lastele oma jõulu buffet, lootuses, et rõõmsates värvides toidud kutsuvad ehk pere pisemaid enda jaoks uusi köögivilju avastama. Näiteks koos šokolaadis küpsetatud kanakoibadega.

Isegi advendiajal ei saa ainult päkapikkudele loota, kindluse mõttes võiks alati kommipurk käe ulatuses olla. Foto: Tuukka Ervasti