Advendiaeg merel: söögilauas võtavad üha enam võimust veganid
"Maitseelamused mängivad kruiisi valikul üha olulisemat rolli, seda eriti pühade ja koolivaheaja ajal," tõdeb ka Viking Line`i restoranijuht Janne Lindholm.
Kindlasti ei puudu verivorst ja hapukapsas tänavusestki Tallinki jõulumenüüst,sest nagu ütleb Pärn, ei tohi Põhjamaade jõuluklassika kunagi kaduda. Ja oma sõnade kinnituseks nimetab Janssoni kiusatust, kalkunipraadi ja veiselihapalle.
Kui sinistel laevadel saavad Pärna sõnul merel ühe laua taga kokku mitme Läänemere äärse riigi traditsioonilised jõuluroad, siis Lindholmi sõnul keskendutakse punasel laevadel tänavu pigem kergemale Põhjamaa köögile. Samas ei unustata ka seniseid advendilemmikuid, näiteks Janssoni kiusatust, jõulusinki ning pruunistatud põhjapõdraliha seente ja sibulaga.
Aga kuna aasta-aastalt on kasvanud taimetoitlaste hulk, pakutakse tänavu ka merel jõuluhõngulisi veganroogi varasemast märksa rohkem.
"Nii oleme lisaks soola- ja külmsuitsulõhele võtnud menüüsse soomlaste seas menuka porkkala ehk suitsumekises marinaadis porgandilaastud. Forelli- ja lõhemarja asemel tasub proovida meretaimede baasil valmistatud musta meremarja. Või hoopis musti ploome roheliste herneste ja õunapüreega," soovitab Pärn. Ära pole unustatud ka vegan-maiasmokki, punastel laevadel saab isegi vegan-piparkooke krõbistada.
"Põhjamaade tavade kohaselt on jõululaual au sees heeringas ja räim, mis on maitsestatud ühtekokku kümnel erineval viisil – räime saab maitsta nii glögi, mango-ingveri kui fenkoli marinaadis," kiidab Pärn oma klassikalist kalavalikut. Kümnes eri variandis seisab heeringas ka Viking Line`i külmlaual, lisaks veganitele mõeldud "saarte heeringas" ning sibula- ja ürdiheeringas.
Esmakordselt on punastel laevadel lastele oma jõulu buffet, lootuses, et rõõmsates värvides toidud kutsuvad ehk pere pisemaid enda jaoks uusi köögivilju avastama. Näiteks koos šokolaadis küpsetatud kanakoibadega.
Kommentaarid (0)