Saabunud nädalal võib ilmalt oodata kõike Foto: Küllike Rooväli
Eesti uudised
3. detsember 2018, 16:59

Taimi Paljak: maha sadanud lumi püsima ei jää

Esmaspäeval maha sadanud lumi püsima ei jää. Saabunud nädalal on oodata heitlikku ilma. Temperatuur hüpleb kord siin- kord sealpool nulli. Taevast tuleb nii lund, lörtsi kui vihma. Valitseb suur jäiteoht!

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak sõnas Õhtulehele, et lähipäevade ilm on väga muutlik. „Üldiselt on temperatuurid plusspoolel, aga vahepeal teeb jälle miinuskraade ka.”

Homseks lubas sünoptik pea kõikjale plusskraade ja vihma. Ka kolmapäev peaks üldiselt plusskraadides mööda, ent ööl vastu neljapäeva ja ööl vastu reedet võib temperatuur langeda miinuspoolele. „Praeguse pildi järgi tuleb uuesti muutus nädala lõpus. Pühapäeval läheb temperatuur tõenäoliselt jälle plusspoolele, aga see võib olla pigem üürike,” sõnas Paljak.

Esmaspäeval maha sadanud valge lumevaip seega kaua ei püsi. „Lääne pool, kus lund on tulnud napilt, sulab see kindlasti ära. Ida pool aga, kus lund on maha sadanud kümnekonna sentimeetri ringis, jääb vast ikka mingi kiht ka alles,” täpsustas sünoptik.

Riigi ilmateenistuse värske prognoosi kohaselt levib 3. detsembril alanud lumesadu päeva jooksul üle Eesti. Ida-Eestis on tuisku. Pärastlõunal läheb sadu saartel üle vihmaks, läänerannikul lörtsiks. Kohati võimalik jäävihm Jäiteoht on suur!

Muutlikku ilma on oodata kogu järgneval nädalal. 

Ööl vastu teisipäeva sajab Lääne-Eestis vihma ja lörtsi, ida pool lund ja lörtsi, sekka ka jäävihma. Hommikuks läheb sadu kõikjal üle vihmaks. Hommikupoolik on Ida-Eestis vihmane, lääne pool sombune. Keskpäevast alates on üksikuid vihmasabinaid. Õhtupoolikul jõuavad Liivi lahe ümbrusse uued tihedamad vihmapilved. Tuul pöördub kagust lõunasse ja edelasse ning on võrdlemisi tugev. Õhutemperatuur on öö hakul Lääne-Eestis 0..+4, ida pool 0..-2, hommikuks tõuseb üle Eesti +1..+6 kraadi, päeval +2..+7 kraadi.

Kolmapäeval (5.12) sajab Eestis öösel enamasti vihma, vastu hommikut sekka ka lörtsi. Puhub võrdlemisi tugev edelatuul. Hommikul ja päeval sajab vahetevahel ja nii vihma kui lörtsi. Tuul tõuseb hommikust alates veel tugevamaks. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul 0..+4 kraadi. 

Neljapäeval (6.12) on sajuhooge harvem ja hõredamalt. Sajab nii lund kui lörtsi, saartel ja rannikualadel ka vihma. Tuul on öösel tugev, päeva jooksul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, rannikualadel kuni +3, päeval -1..+3 kraadi.

Reedel (7.12) on sajuhooge on hõredalt, aga kui sajab, siis lund ja lörtsi. Tuul on öösel nõrk ja puhub läänekaarest, päeval pöördub lõunakaarde ning õhtul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -3..-8, rannikul jääb 0 kraadi ümbrusse, päeval 0..-4, rannikul kuni +2 kraadi. 

Laupäeval (8.12) paisub tuul tugevaks. Lume- ja lörtsisadu jõuab esmalt saartele ja päeva peale laieneb üle Mandri-Eesti, lisaks tuleb jäävihma ning taas on suur libeduseoht. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, saarte rannikul kuni +3 kraadi, päeval -2 kraadist Ida-Eestis +2 kraadini mandri lääneservas, saartel võib õhtuks tõusta +5 kraadini. 

Pühapäev (9.12) toob sadusid lörtsi ja vihmana. Puhub võrdlemisi tugev kagu- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, päeval 0..+2, saartel ja läänerannikul kuni +5 kraadi. 

Järgmisel esmaspäeval (10.12) on samuti siin-seal sajuhooge lörtsi ja vihmana. Puhub võrdlemisi tugev lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..+2 kraadi, saartel võib paar kraadi kõrgemale tõusta.