Foto: Kristjan Mõru
Jõulud
4. detsember 2018, 14:16

ARVUSTUS | „Eia jõulud Tondikakul” on Eesti oma jõulufilm, mis paneb hetki väärtustama

Viimastel aastatel tuleb Eesti filmitegijate sulest filme nagu seeni pärast vihma. Vahepeal kadus järgki käest, mis nähtud ja mis jälle uus. Oma jõulufilmi meil aga polnud. Nüüd ta tuli. Olgu kohe öeldud, et see ei ole klassikalises mõttes jõulufilm, sest jõulud oma olemuselt on seal teisejärgulised.

EV100 raame valminud „Eia jõulud Tondikakul” on seiklus, mis haarab kaasa iga saalis istuja ja paneb meid maailma avastama läbi väikese tüdruku silmade läbi. „Seiklusrikas laste jõulufilm kümneaastasest Eiast, kelle plaanid võtavad ootamatu pöörde, kui linnatüdruk viiakse talvevaheajaks ürgse loodusega salapärasesse Lõuna-Eesti tallu,” seisab kirjas filmitutvustavatel lehtedel.

Aga millest siis film räägib? Ühelt poolt on tegemist eluliste teemadega. Esmalt joonistuvad välja keerulised suhted perekonnas, mis vaikselt lahti hargnema hakkavad. Teisalt õpetab see meid rohkem enda ümber toimuvat märkama ja hoolima. Inimestest enda ümber, loodusest, hetkedest ja elust.

Lisaks kõigele, on filmitegijad leidnud üles imeilusa looduse, maalilised vaated ja suutnud püüda kaameralindile harukordseid hetki loomadest. Ja see paks lumi, mida mäletan viimati oma lapsepõlvest, kui hanged olid põlvini. See kõik tekitas seest sooja tunde.

Kes läheb kinno otsima head emotsiooni ja jõulutunnet, selle ka saab. Juba pärast 20 minutit tekib kibekiire soov istuda autosse ja sõita linnast ära maale. Lõõskava kamina ees teed juua ja vaadata, kuidas akna taga laia lund langema hakkab.

Jõuludeni on küll veel 20 päeva aega, kuid mingi teistsugune ootustunne puges hinge küll.