Foto: Stanislav Moshkov, Ants Põldoja, Teet Malsroos, Aldo Luud, Pexels, jõulumaad
Jõulud
8. detsember 2018, 11:49

Jõulumaad on avatud! Vaata, kuhu tasub nädalavahetusel minna!

Kõigi laste ja lapsemeelsete rõõmuks avatakse detsembris üle Eesti palju erinevaid jõulumaid. Anname viiteid mõne külastamiseks, kuid uuri kindlasti enne järele, kuhu millistel tingimustel pääseb ja milline on sobilik riietus.

HARJUMAA

Vanamõisa jõulumaa

Avatud: 8.–17. detsembrini

Vaata etendust ja külasta jõulukojas jõuluvana Juliust, kiika sepikotta ja meisterda koos päkapikkudega jõulumeeneid. Sõida saani või vankriga, käi metsamoori kodus ja tutvu vabaõhukeskuses elavate loomadega. Jõulumaa kulminatsiooniks on 15. detsembril toimuv «Ööjõulumaa» koos tuleskulptuuride ja tuletantsijatega. Võid osaleda ka tuleskulptuuri töötubades jms.

Lisainfo: Joulumaa.vabaõhukeskus.ee

HIIUMAA

Jõuluprogramm "Köstripere jõulujutud"

Avatud: 5.–19. detsembrini

Rudolf Tobiase majamuuseumis saad osa köstripere jõuludest, need viivad rännakule kaugesse, saja aasta tagusesse aega. Maagilist meeleolu loob köstriproua, jutustades jõululugusid. Peretütarde juhendamisel valmivad maitsvad küpsised ja imelised inglid.

Lisainfo: www.muuseum.hiiumaa.ee

LÄÄNEMAA

Jõuluseiklus Läänemaal

Avatud kokkuleppel

Läbi mitme muuseumi kulgev jõuluseiklus lubab kogeda pühade muutumist ajas ja ruumis. Laikmaa muuseumis minnakse ajas tagasi kunstniku lapsepõlve, kus jõululõhn ei tulnud tuppa toodud kuusepuust, vaid põrandale laotatud külmadest, lõhnavatest heintest, milles hullamisest ei suutnud ära öelda vanad ega noored. Haapsalu toomkirikus mõtiskletakse, mida õpetab lugu laudas sündinud lapsukesest. Haapsalu raekojas saad teada, kuidas jõule nõukogude ajal tähistati. Iloni Imedemaal arutletakse, mida tähendavad jõulud meile praegu ja kuidas söömine on seotud jõuludega.

Lisainfo: www.salm.ee

Jõulud koduloomade seltsis

Avatud: 8. detsembrist 9. jaanuarini

Tutvu imelises loomade maailmas koduloomadega: suured võimsad raskeveohobused, maatõugu lehmad, šoti mägiveised, lambad, kitsed, jänesed, suured pullid. Rõõmu pakuvad ka eri tõugu kodulinnud. Jõulurõõmu jagavad paljud loomalapsed, keda saad katsuda, paitada ja kaisutada. Võid ka ratsutada ja kuuma teed juua. Eriti ilusad on õhtud tuledesäras.

Lisainfo: www.rannarantso.ee

JÕGEVAMAA

Siili jõulumaa

Avatud: 5.–14. detsembrini

Uuri siili talviseid toimetusi, tee okaskerale kasukas, paita loomi, jaluta metsas, joo teed, uuri vanu jõulukombeid, kaunista piparkooke jne.

Lisainfo: www.kalevipojakoda.ee

Vudila jõulumaa

Avatud: 10.–21. detsembrini

Kohtu haldjatega ja vaata jõuluetendust, räägi taimedest ja loomadest, mängi vanu mänge, meisterda ja sõida saaniga. Kui lund jagub, ehitatakse lumelinna ja rüübatakse sooja teed. Kui lund ei ole, saad saani asemel vankriga sõita.

Lisainfo: www.vudila.ee

JÄRVAMAA

Ajakeskus Wittensteini jõulumaa

Avatud: 5.–30. detsembrini

Pidutse kaheksa erineva ajastu jõulupeol – muinasajast tänapäevani. Kohtu humoorikate tegelastega ja naudi isuäratavaid maitseelamusi. Eriti põnevaks läheb alates 26. detsembrist. Siis on kuni aasta lõpuni pidulauad kaetud erinevate ajastute maitsetega. Ühtlasi saad teada, kuidas meie esivanemad jõulupidusid pidasid. Võimalik kohtuda ka jõuluvanaga ja temaga koos meisterdada.

Lisainfo: wittenstein.ee

Ajakeskus Wittensteini jõulumaa Foto: Stanislav Moshkov, Ants Põldoja, Teet Malsroos, Aldo Luud, Pexels, jõulumaad

IDA-VIRUMAA

Jõulumaa Vaiklas

Avatud: 5.–21. detsembrini

Kavas on meisterdamine, jõulusaia küpsetamine, verivorstide valmistamine. Kelguta, sõida saaniga ja tee jõuluvanale pai.

Lisainfo: www.vaikla.ee

Jõulumaa Vaiklas Foto: Vaikla jõulumaa

Imedemaa Narva linnuses

Avatud: 5. detsembrist 13. jaanuarini

Väike Hermann otsib Narva linnuses imesid ja omaenese jõulumaad ehk linnuse jõuluprogrammis võid panna proovile oma usu imedesse ja oskuse ise imesid teha. Valmista jõulukingitusi, mängi ja maiusta jõulutee ning piparkookidega.

Lisainfo: www.narvamuuseum.ee

LÄÄNE-VIRUMAA

Meremeeste jõulupuu meisterdamine

Avatud kokkuleppel

Meisterda Käsmu meremuuseumis keset laevamudeleid ja põnevat interjööri meremeeste puidust jõulupuu. See ei aegu.

Lisainfo: www.kasmu.ee

Rakvere linnuse Võluloss

Avatud: 10.–23. detsembrini

Külla ootavad võlurid, päkapikud ja muinasjututegelased. Lossiõues kasvab kuusemets, põlevad lõkked ja tõrvikud ning mängib kaunis jõulumuusika. On tulevärki ja võimalust õnne valada, saad piparkooke kaunistada ja kuuldemängu teha, võluritelt võlurtikke õppida ja linnuse loomi toita. Julgemad võivad ka kummituse koobast külastada. Toimub jõuluetendus ja külla tuleb jõuluvana.

Lisainfo: www.rakverelinnus.ee

PÄRNUMAA

Lottemaa jõulumaa

Avatud: 15.–30. detsembrini

Leiutajateküla muutub talviseks muinasjutumaaks, kus Lottemaa tegelased annavad õpetlikke etendusi. Võid leiutada, meisterdada ja piparkooke kaunistada. Et soe sees püsiks, tehakse talisporti ja pannakse julgus seiklusrajal proovile.

Lisainfo: Lottemaa.ee

Lottemaa Foto: Stanislav Moshkov, Ants Põldoja, Teet Malsroos, Aldo Luud, Pexels, jõulumaad

Jõuluvana Korstna talu

Avatud kokkuleppel

Siin elab jõuluvana koos memme, päkapikkude, hobuste, jäneste, ämblike, muttide, lindude ja paljude teiste suurte ning väikeste sõpradega aasta läbi. Ja teeb kõiki tähtsamaid ning vähem tähtsamaid ja hoopis tähtsusetuid asju. Samas lubab ta kõiki kokkuleppel endaga koos lustima.

Lisainfo: Maria.ee

SAAREMAA

Angla jõulumaa

Avatud: 5.–26. detsembrini

Jõulumaal ootab külastajaid seitse jõuluüllatust, muu hulgas piparkoogid, jõulukaardid ja pühadetoidud. Kõiki üllatusi korraldajad ei reeda, muidu poleks need üllatused. Jõulumaalt ei puudu ka jõuluvana. Kaasa palutakse võtta toasussid.

Lisainfo: www.anglatuulik.eu/

TARTUMAA

Jääaja jõulud

Avatud: 22. detsembril, 29.–30. detsembril; 5.–6. jaanuaril ja 12.–13. jaanuaril

Meisterda päkapikkudega jõulukinke ja kaarte, vaata kogupereetendust, kohtu jõuluvana ja tegelastega «Jääajast», küpseta piparkooke.

Lisainfo: www.jaaaeg.ee

Vudila jõulumaa Foto: Stanislav Moshkov, Ants Põldoja, Teet Malsroos, Aldo Luud, Pexels, jõulumaad

TALLINN

Jõulumaagia Tammsaare juures

Avatud kokkuleppel

Piilu päkapiku töötuppa ja imetle Tammsaare-aegset jõulumeeleolu 1930ndate stiilis. Mängi vanu jõulumänge, meisterda postkaarte ja kirjuta jõulusoove nagu sada aastat tagasi – sulepea ja tindiga. Soovid pannakse kodustele posti.

Lisainfo: www.kirjanduskeskus.ee

Tallinna linnamuuseumi jõulud "Jõuluõõv ja jõulurõõm"

Avatud kokkuleppel

Kõigile julgetele ja seiklusjanulistele, kes tahavad kiigata Tallinna kaitsetornidesse. Vanas Revalis kõneldi pimedal ajal enne jõulupühi ikka palju nalja- ja hirmulugusid, et end õnneliku lõpu ootuses rõõmsasse jõulumeeleollu sättida. Tallinna linnamuuseumis näidatakse kohti, kus on minevikus midagi hirmsat või ennekuulmatut kogetud. Lustakas jõuluretk saab alguse Raidkivimuuseumist bastionikäikudes ja jätkub ringkäiguga läbi nelja linnamüüritorni. Seejärel asutakse aardejahile, mis huumori abil parandab osalejate meeskonnatöö oskusi ning täidab taskud jõuludele omaselt kullasäraga. Loomulikult lõppeb kõik uhke jõulusöömaga Neitsitornis.

Lisainfo: www.linnamuuseum.ee

Eesti vabaõhumuuseumi jõuluküla

Avatud: 15.–16. detsembrini

Jõule ootavad nii suured kui ka väikesed, kuigi kõigil ei tule jõulud ühtemoodi. Nii mõnelgi ametimehel möödub pühadeaeg kiire töö tähe all. Vabaõhumuuseumi jõulukülas saad osa erinevate ametimeeste toimekast jõuluajast rohkem kui sada aastat tagasi.

Lisainfo: www.evm.ee

VILJANDIMAA

Jõulud Olustvere mõisas

Avatud: 5.–22. detsembrini

Sõida vankri või saaniga, paita loomi, külasta puuhobuste, linnu- ja loomatopiste näitust, meisterda leiva- või keraamikakojas, vaata jõuluetendust ning maitse jõuluroogi.

Lisainfo: www.olustveremois.ee

PÕLVAMAA

Jõulumaa Mooste mõisas

Avatud: 13.–15. detsembrini

Osale töötubades Villakojas, Sepikojas ja jõuluvana postkontoris. Vaata Veskiteatris jõuluetendust, maitse sooja võileiba ja lunasta jõuluvanalt mõisameene.

Lisainfo: www.moostemois.ee

Teemeistri jõulud

Avatud: 11.–20. detsembrini

Kuidas veedab Teemeister oma jõulud? Kas tal on aega kuuske ehtida ja piparkooke küpsetada või ununevad tööhoos kingidki ostmata? Tule aita Teemeistril liiklusmärgid paika sättida, lumesahk tööle panna ja teed lumest puhtaks lükata, et temagi saaks rahulikult pühi tähistada. Lapsi ootavad lustlikud mängud, maitsvad üllatused ja lustlik jõulusõit.

Lisainfo: www.maanteemuuseum.ee

Jõulusoki seiklused Karilatsis

Avatud: 6.–21. detsembrini

Jõuluetenduses võid ise kaasa mängida – nii saad teada, mis juhtub siis, kui kokku saavad jõulu- ja näärisokk. Samuti avaneb ühes jõulusokis peituv saladus.

Lisainfo: www.polvatalurahvamuuseum.ee

RAPLAMAA

Kelgukoerte jõulumaa

Avatud: 16.–23. detsembrini

Jõuluehteis haskipargis ootavad 40 kelgukoera ja nende kutsikad, hobused, jänesed, kiisud ja rõõmsad päkapikud. Piilu jõuluvana tuppa ja indiaani püstkotta, maiusta jõulumaiustega ja rüüpa kuuma jooki.

Lisainfo: www.kelgukoerad.ee

haskipark Foto: Stanislav Moshkov, Ants Põldoja, Teet Malsroos, Aldo Luud, Pexels, jõulumaad

VÕRUMAA

Jõulusoku seiklused Mõniste muuseumis

Avatud: 12.–19. detsembrini

Mine koos jõulusokuga pikale ja põnevale teekonnale jõuluvana juurde. Mängi vanu jõulumänge ja tee jõulueelseid toimetusi. Meisterda nagu vanasti. Küpseta karaskit või kaerahelbekakukesi ja joo jõuluteed. Külasta metsatukas ka usinaid loomi.

Lisainfo: www.monistemuuseum.ee

TARTU

Päkapikumaa Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis

Avatud: 5.–21. detsembrini

Põnev ja sportlik jõuluprogramm on mänguline ning paneb liikuma, selle kõige kõrval kuuled põnevat jõululugu, saad mängida, meisterdada ja muuseumis seigelda.

Lisainfo: www.spordimuuseum.ee

Päkapikumaa Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis Foto: Eesti Spordimuuseum