Väljas süües on raske ahvatlustest keeldudaFoto: buffetcrush, Pixabay
Nipid
5. detsember 2018, 11:50

Erik Orgu: „Väljas süües ära isegi vaata leiva-saiakorvi!“

Paljudel inimestel õnnestub tervislikult toituda seni, kuni nad välja sööma lähevad. Põhjus miks libastutakse on täiesti mõistetav. Siin head nipid, kuidas seda vältida!

Kõik algab sellest, mida sa tead!

Tee endale selgeks ohtlikud toidud, näiteks uuri juba kodus restoranis pakutavate roogade rasva- ja suhkrusisalduse kohta. Kui tead, mida ja miks peaksid vältima, ükskõik kui põnevad need toidud sulle tunduvad, on tõenäosus endale ise jalga tulistada väiksem.
Pahatihti libastuvad inimesed kogemata: oih, ma ei teadnudki, et frititud juurviljad on ebatervislikud või et magushapu kaste sisaldab palju suhkrut. Võid kindel olla, et fritüüri õli pole sama, mis oliiviõli ega valge suhkur sama, mis mesi!

Vali toidukoht, kus pakutakse tervislikku toitu

Söögikoht, kus sul pole vähimatki võimalust saada tervislikku toitu, on sama hea, kui jalutada miiniväljal. Tänapäeval on sul võimalik vaadata internetist enamiku toidukohtade menüüsid ja selle info põhjal juba kodus otsustada, kuhu sööma minna. Kui jõuad näljasena restorani ja avastad alles siis menüüd vaadates, et tervislikke valikuid pole, oledki lõksus.

Söö kodus väike näks

Enne, kui kodust välja lähed, söö tervislik toidukord, et stabiliseerida vere glükoosisisaldus ja rahustada maha söögiisu reguleerivad hormoonid. Soovitan seda teha eriti siis, kui sa pole kindel, millal restorani jõuad või lähed sinna sellisel ajal, mil neil on väga kiire ja tead, et pead ehk kaua einet ootama. Kui istud näljasena restoranis ja passid, kuidas teised söövad saia, võib tekkida ohtlik olukord.

Ära isegi vaata leiva-saiakorvi!

Restoranis tuuakse esmalt lauda leib, sai ja või. See on kaval ja odav trikk, mis justkui näitab külalislahkust ja aitab kustutada esimest nälga. Selle võrra on taldrikul toidukraami, mis on kallim, veidi vähem. Peale selle sisaldavad leib ja sai suhkrut, mis su plaani tervislikult toituda vastu taevast lasevad.

Telli kasvõi kaks eelrooga

Enamikus kohtades pakutakse eelroogadena värskeid salateid. Kui soovid seda pearoaks, telli kaks salatit, sest ühest võib väheks jääda. Tea, et kõige parem on süüa seda, mis on kindlasti tervislik. Toit, kus vähemalt pool on värske toores salat, on alati hea valik.

Ära joo toidu kõrvale alkoholi

Koolita ennast ümber – kui lähed õhtust sööma, siis söö, kuid ära tarbi alkoholi. Kui enne toitu alustad pokaali veiniga, pole ime, et sul ei teki toiduga tugevat seost. Maitsemeeled muutuvad alkoholiga tuimemaks ja elavnevad meeled, mis pole toiduga seotud. Hea maitseelamus toidust on tunne, mida soovitan sul arendada, sest see on kasulik.