Praeahi vajab regulaarset puhastamistFoto: Couleur, Pixabay
Nipid
6. detsember 2018, 09:11

4 nutikat viisi praeahju ja puupliidi puhastamiseks

Ahjupannilt maha nirisenud rasv, õunakoogi sulasuhkur ja tihe kasutus, muudab ahju vähese ajaga üpris inetuks. Ahju puhastamist ei viitsita paraku piisavalt tihti ette võtta. Ole edaspidi hoolsam ja likvideeri ebameeldivused juba eos!

Nipid ahju puhastamiseks:

1. Kaitse ahjupõhja. Kui küpsetad midagi, mis tõotab muuta ahju räpaseks (nt suur ahjupraad või mõni muu keev roog liiga väikses vormis), pane ahju põhjale küpsetuspaber või tükk fooliumit. Maha voolanud toit ei lähe ahjupinnal kõrbema. Aga jälgi kindlasti, et paberiga ventilaatorit ära ei blokeeriks!

2. Raputa soola. Kui näed, et midagi tilgub küpsetamise ahjupõhjale, võid eelpuhastuse juba ära teha. Raputa sellele soola, et vähendada sissekõrbemist. Kui ahi on maha jahtunud eemalda sool ja puhasta pind. Soola võid puistada ka pliidirauale, kui midagi selle peale voolab ─ see peatab kärsahaisu ja suitsu.

3. Puupliidi plaati puhasta õllega. Tee tuli alla ja vala soojale rauale õlut peale ning nühi harjaga puhtaks. Kergemad plekid saab ära ka niiske ajalehega hõõrudes.

4. Roostetamise vastu käi puupliidi metallpinnad kergelt õliga üle. Järgmisel korral tuld tehes, võib õli kergelt haiseda, aga edaspidi enam mitte.