Foto: Pixabay
Remont ja Ehitus
8. detsember 2018, 15:14

Vana värv maha ja uus peale! Aga millega ja kuidas?

Kas teadsid, et maja uuesti värvida on hea siis, kui vana värvipind veel kobrutama ja kestendama ei ole hakanud? Talvel on paras aeg hinnata oma elamu sisukorda ja teha plaane, millega ja kuidas fassaadile uus ilme anda. Muide, professionaalid ei soovita värvi eemaldamisel kasutada sooda- või liivapritsi.

Tõsi: värvikiht majaseinal kestab isalt pojale, ent sellegipoolest tuleb millalgi hakata järgmisel sugupõlvel värvipinda uuendama. Kuid kas peab ette võtma vana värvi mahakraapimine või on tänapäeval siiski kasutada ka muid võimalusi kulunud värvikihi pinnalt eemaldamiseks?

Igal värvitud pinnal hakkab värv ajapikku lahti kooruma. Sinna pole midagi parata – meie ilmastik lihtsalt ei soosi välitingimustes värvi pikalt pinnal püsimist. 1960-ndatel populaarseks saanud polümeerse põhiainega lateksvärvid on nüüd seinte välispinnal hakanud kobrutama ja kestendama. Välispinna värviuuendus tuleb teha muidugi sobiliku ilmaga.

Et saada värviuuendusel korralik tulemus, tuleb eelnevalt pind hoolikalt vanast värvist puhastada. Värvitavast pinnast ja muudest tingimustest sõltuvalt kulub pinna ettevalmistustööks koguni umbes 70 protsenti kogu tööks kuluvast ajast.

Värviuuendus tuleb teha õigeaegselt

Maja uuesti värvida on hea siis, kui vana värvipind veel kobrutama ja kestendama ei ole hakanud. Selliselt toimides jääb ära aeganõudev pinna vanast värvist puhastamise töö. Kui vana värvikiht kaetakse uuega kas või ühekordselt, enne kui vana värv jõudsalt pinnalt irduma hakkab, pikendab see vana värvi pinnal püsimist tunduvalt.

Halvim, mida uuesti värvimist ette võttes võib teha, on see, et jätta vana lahtine värv pinnalt korralikult eemaldamata. Vana, kestendav ja kobrutav värvikiht tuleb kaabitsatega korralikult maha kraapida. Seejärel tuleb vajaduse korral hallituse pesu ning alles siis kruntvärvimine ja uus värvikiht värvi valmistaja juhiste kohaselt.

Kaabitsaid võiks olla mitu ja erinevas suuruses, ja soodsam, kui need on ka vahetatavate teradega. Samuti on olemas ka isetehtud kraape, mis sobivad igasuguste profiilpindade värvist puhastamiseks. Vana värvi võetakse maha servadelt ka käsitsi lihvides või siis lihvmasinaga, sõltuvalt vajadusest, et ka servadesse ei jääks vana värvi jääke.

Vanast värvist puhastamise töö tuleb teha „üks sein korraga“ ja koheselt peab teostama ka kruntvärvimise. Kui puhastatud seinapinda koheselt ei krundita, võib puhastamise ajal seinale ilusti kinni jäänud värvikiht hakata taas lahti kooruma.

Uuesti värvimisel on oluline värvida voodrilauad otsast otsani ühekorraga, et ei jääks värvimise katkestuskohti. See on eriti oluline rõhtvoodri puhul, juhul kui sein on värvitud ülalt alla, aga mitte voodrilaua rõhtasetuse suunaliselt.

Miks ja kuidas värvitud pinda pesta, millal uuesti värvida, miks ei tohiks kasutada survepesurit, kuidas eemaldada lateksvärvi ja milliste masinatega saab värvi eemaldada, loe edasi portaalist kodus.ee.