Plekid saab puhtaks ka inim- ja loodussõbralikult.Foto: Jixiao Huang, Unsplash
Nipid
7. detsember 2018, 15:15

Ära seda küll kodus proovi! Plekieemaldus bensiini ja ammoniaagilahusega

Plekieemaldus oli 30 aastat tagasi nagu keemiarünnak, kus kasutusele võeti tõeline raskekahurvägi. Vähemalt nii jääb mulje S. Masso perenaiste menukist „Koduraamat.“

Nipid erinevate plekkide eemaldamiseks:

Higi. Õhuta, harja ammoniaagilahuse ja atsetaadi seguga või ammoniaagilahusega. Puuvillasest rõivast kaob pestes higiplekk iseenesest.

Huulepulk. Tupsuta bensiiniga, niisuta veega ja puista pesuvalgendit peale. Võib ka tupsutada piirituse või viinaga. Ettevaatlik tasub olla värviliste riiete puhastamisel.

Keemiline pliiats. Vala kausi kohal plekile piiritust või piirituse ja atsetooni segu, paksemaid riideid tuleb tupsutada. Ettevaatlik tuleb olla värviliste riiete puhastamisel.

Vein. Värskele plekile tuleb puistata keedusoola, pesta seejärel puhta veega. Hiljem tuleks pesta sidrun-või viinhappelahusega ning loputada soodaveega. Pleegitada rõivast päikesepaistel, vesinikülihapendi või pesuvalgendiga. Tasub teada, et vana veini plekk ei pruugigi maha tulla.

Veri. Tuleb pesta külma veega, millele lisada ammoniaaki või seepi, seejärel pleegitada päikesepaistel või pesuvalgendiga. Tea, et kuum vesi vastupidisel kinnitab plekki veel sügavamale riidesse.

Kohv või tee. Värske plekk tuleb pesta kohe veega, vana plekki leotada glütseriinis, pesta seejärel soojas vees, pleegitada pesuvalgendiga või päikesepaistel. Hiljem plekki eemaldades ei pruugi see ära tulla.