Pane tähele! Sülti serveeritakse külmkapikülmalt.Foto: Ragne Värk
Jõulud
16. detsember 2018, 17:13

Aeg valmistada liharohket sülti - mõnus suutäis!

Isekeedetud süldile naljalt vastast ei leia. Eelkõige muidugi seetõttu, et sellesse on lisatud kogu kodusoojus ja head mõtted. Boonusena tead sa täpselt, mida kodune sült sisaldab, kui palju on sellesse lisatud maitseaineid ja liha.

Kodune sülditegu võtab omajagu aega. Öeldakse, et õnnestunud lõpptulemuse saavutamiseks peab sülti keetma umbes kuus tundi. Nii on pikalt pliidil podisenud mass lõpptulemusena maitserikas, liha pehme ja tekstuur just selline, nagu vaja.

Kes aga plaanivad suurest ajakulust hoolimata koduse sülditeo ette võtta, pangu nüüd vajalikud komponendid ja töövahendid valmis ning käärigu käised üles!

Ragne vanaema süldiretsept

1 keskmise suurusega seakoot

1 suurem seajalg (või 2 väiksemat)

2 broilerikoiba

500 g sealiha

1 sibul

2 porgandit

3 loorberilehte

10 pipratera

soola

vett

1. Pane liha umbes 4–5 tunniks külma vette likku. See aitab lihalt eemaldada üleliigse mustuse.

2. Pärast seda vala vesi ära, puhasta liha voolava vee all ja pane potti. Vett vala potti niipalju, et see oleks umbes 2–3 cm jagu üle liha.

3. Pane pott keskmisele kuumusele keema. Kui keetes hakkab eralduma vahtu, ole kindlasti vahukulbiga valvel –vahu peab hoolikalt ära korjama, nii jääb kallerdis selgem ja ilusam.

4. Kui vaht on eemaldatud, lisa kooritud ja neljaks lõigatud sibul, kooritud porgandid, loorberilehed, pipraterad ja 1 sl soola.

5. Aseta potile kaas poolenisti peale ja lase madalal kuumusel umbes 5–6 tundi podiseda.  Keetes peaks tekkima vaid väikesed mullikesed, siis on pliidi temperatuur paras. Vahepeal jälgi, kas vesi on aurustunud. Kui jah, siis lisa kindlasti keevat vett. Keev vesi ei lase süldil hägusaks minna. Kui porgandid on vahepeal pehmeks keenud, tõsta need välja ja jäta jahtuma.

6. Kui süldimaterjal on 5–6 tundi keenud, kurna puljong potti. Eemalda kontidelt tailiha ja tükelda kogu lihakraam korralikult. Kes soovib, et süldis oleks ka pekki, võib ka seda lisada, üldiselt aga meeldib paljudele pigem tailihaga valmistatud sült. Maitse asi!

7. Kui liha on peeneks tükeldatud, lase puljong kuumaks, lisa sellele liha ja lase keema tõusta. Kui mass tundub liiga tummine ja liharikas, vala juurde keevat vett.

8. Järgneb maitsestamine. Kuna sült tõmbab tarretudes palju magedamaks, on tähtis, et maitsestaksid sülti õigesti. Soola lisamisel ära ole väga kade. Kui maitstes tundub süldipuljong paraja soolakusega, võid olla kindel, et lõpptulemusena jääb valmis sült väga mage. Puljong peab jääma pigem soolane!

9. Pärast maitsestamist vali välja sobivad nõud. Ühtmoodi head on nii kausid, tassid kui ka kruusid – kuidas aga endale meeldib ja mida kapis on. Vala puljong koos lihaga nõudesse. Soovi korral võid anumate põhja asetada enne puljongiga täitmist keedetud porgandiviilu.

10. Kui nõud on täidetud, lase neil toatemperatuuril veidi jahtuda ja seejärel aseta külma tarretuma. Järgmiseks päevaks on sült valmis.

Kolm väärt soovitust

* Õige sült valmib ilma želatiinita ja tarretub tänu kontidest eralduvale liimainele. Antud retseptis on liimainerikkad seajalad, mistõttu ära neid kindlasti retseptist välja jäta!

* Süldipuljongilt ei tasu rasva ära koorida. Hangumisel tekkiv rasvakiht hoiab ära süldi kuivamise.

* Vanavanemate õpetussõnade järgi peab süldipuljongit enne kaussi panemist kulbiga keerutama, sest nii tuleb puljongisse täpselt sobivas koguses puljongit ja liha.

Pane tähele! Sülti serveeritakse külmkapikülmalt. Foto: Ragne Värk