Lihtsate nippidega saad ka õue jõulumeeleolu tuua.Foto: Annie Spratt / Unsplash
Kodu ja Aed
14. detsember 2020, 06:30

Lihtsad ideed: too jõulumeeleolu aeda ja ukse taha!

Detsembriaskelduste keskel tundub võimatu leida aega lisaks kodule ka õu ära kaunistada. Mõni tuledekee puudel või kelmikas jõulukaunistus kortermaja koridoris muudab rõõmsamaks nii sinu pere kui naabrid. Siin mõned inspireerivad ideed.

Mähi raagus puudele kindlasti ümber jõulutuled. Erinevalt haljaspuudest, kus valgustid okste vahele kaovad, paistavad need lehtpuudelt palju paremini välja.

Ukse ette terrassile tee ilus nurgake, kus saad õueküünlaid põletada, suurtesse pottidesse säti seisma raagus lehtpuu- või kuuseoksad. Korteri rõdule või aknalauale taimekasti saad luua oma väikese talveaia.

Ühist trepikoda võid ka teiste elanike jaoks kaunistada. Kinnita infotahvlile punane jõulukuul ja paelake või tore jõulusõnum.

Välisuksele kinnita kindlasti jõulupärg. Milline täpselt valida, on juba sinu valik ja neid on mitmeid. Klassikaline variant on muidugi kuuseokstest punutud pärg väikeste kaunistustega. Käsitööpoest võib leida vahtplastist rõngaid, mille ümber saab põimida kotiriiet, jõuluvärvides kangaribasid või paelu ja muid kaunistusi. Metsast korjatud oksaraod saab samuti ringiks väänata. Võid muuta ka vormi ja teha ringi asemel okstest hoopis südame või tähekuju. Vaata isemoodi ideid SIIT.

Kasuta küünlaid tavapäraselt rohkem, sest need muudavad pimedad õhtud hubaseks. Kaneeli-, apelsini- ja vaniljelõhnalised küünlad on alati hea valik, kuid vaata, et need oleksid naturaalsete eeterlike õlidega ning ei sisaldaks kahjulikke lõhnaaineid. Loe lähemalt SIIT

Ka üks punane paelarull aitab hädast välja. Sellest lõigatud juppe võid sõlmida ukselinkidele, toolileenidele, küünlajalgadele, lillepottide ümber, trepipiirdele ja nagidele ning konksudele. Lihtne ja lööv!

Ära unusta aknaid, sest need on ju ometigi kodu silmad! Kindlasti vaheta välja kardinad. Valgele kangale saad lisada värvilisi kaunistusi, punasele jällegi kinnitada heegeldatud lumehelbeid. Miks mitte kinnitada kardinapuule valgusjuhtmeid või pikema nööri otsas rippuvaid kuuseornamente?

Tühjale seinale võid riputada kuusekujuliselt valgusjuhtmeid või teha kujundi paberteipi kasutades.

Korja metsast männikäbisid, oksajuppe, põdrasammalt ning loo nendest suurtesse klaasanumatesse põhjamaiseid looduslikke kompositsioone nii tuppa kui ka terrassile.