KISUB KUUMAKS: Kassnaine (Michelle Pfeiffer) ja Batman (Michael Keaton) Tim Burtoni filmis „Batmani tagasitulek“, mille tegevus leiab aset just jõulude ajal.Foto: Vida Press
Jõulud
15. detsember 2018, 00:01

Tüüpilistest jõulufilmidest on villand? Vaata Bondi või Batmanit! (4)

Jõulude lähenedes ilmuvad televisiooni taas „34. tänava ime“, „Üksinda kodus“ ja „Armastus on see“. Tahaks vaheldust? Tegelikult on olemas kümneid kuulsaid linateoseid, mille tegevus hargneb jõuluajal, ilma et me seda tingimata mäletaksime ja oskaksime neid üldse jõulufilmideks pidada.

Ebatüüpilistes jõulufilmides vihisevad pahatihti kuulid ja pritsib verd, kuid valitsema jäävad õiged jõulutunded – heasüdamlikkus, andestus, üksmeel ja heldus. Üks tuntumaid jõulumäruleid on muidugi „Visa hing“ (1988): liigutav lugu politseinik John McClane'ist (Bruce Willis) ja tema soovist maksku mis maksab oma perega jõuluõhtul koos olla. Paraku nurjab abikaasa Holly (Bonnie Bedelia) firma jõulupeo üks habemega mees, kel on kaasas kotitäis kraami. See pole mitte jõulutaat, vaid Saksa terrorist (Alan Rickman) Hans Gruber. Filmi naispeaosatäitjal on isegi jõulune nimi – holly tähendab inglise keeles iileksit ehk astelpõõsast, armastatud jõulutaime. See linalugu on aga meie telekanaleis väga ära leierdatud. 

Neile, kes otsivad jõuluaega värskemat vaatamist, panime veebikülgede Denofgeek, USA Today ja Time abiga kokku ülevaate muudest nii-öelda salajõulufilmidest.

„007: Tema Majesteedi salateenistuses“ (1969) 

See oli esimene 007 film, kus Bondi ei kehastanud mitte Sean Connery, vaid Austraalia modell George Lazenby. Briti salaagent ja tema pöörane sõbratar Tracy (Diana Rigg) avastavad tõelise armastuse tähenduse alles Šveitsi Alpides jõule pidades. Ent kas nende toredad pühadeplaanid ja lumine romantika peavad kurikaelte pärast lörri minema?

„007: Tema Majesteedi salateenistuses“, George Lazenby, Diana Rigg Foto: Vida Press

„Gremlinid“ (1984)

Rahahädas leiutaja Randall Peltzer (Hoyt Axton) otsib Chinatowni antiigipoes oma pojale Billyle (Zach Galligan) jõulukinki. Tema pilku köidab väikene karvane olend mogwai, keda poodnik miskipärast müüa ei taha. Kui Randallil õnnestub karvanäss poepidaja lapselapse käest endale rääkida, saab ta kolm manitsust. Mogwai ei kannata eredat valgust, sest see tapab ta. Loom ei tohi ka märjaks saada, ning teda ei tohi pärast keskööd toita. Mõistagi läheb midagi vussi ja varsti kubiseb linn paharettidest.

„Gremlinid“ Foto: Vida Press

„Surmarelv“ (1987) 

On detsember ja Los Angelese politseinikul Martin Riggsil (Mel Gibson) pole kellegagi jõuluõhtut veeta. Tõsi, ta on aasta jooksul paha poiss olnud, aga peret vajaks ta ikkagi. Tema abikaasa sai kolm aastat tagasi surma. Pankuritütre surm viib Riggsi kokku politsei mõrvarühma veterani, pensionipõlvest unistava pereisa Roger Murtaugh'ga (Danny Glover). Vastu kõiki ootusi veedab see veider tandem pühad koos.

„Surmarelv“, Mel Gibson, Danny Glover Foto: Vida Press

„Batmani tagasitulek“ (1992)

Max Schrecki (Christopher Walken) ei nimetata asjata Gotham City jõuluvanaks. Linna suurima kaubamajaketi omanikuna külvab ta igal talvel peredesse jõulurõõmu. Kena paistab ka tema plaan rajada Gothamisse hiiglaslik elektrijaam. Headuse märk on seegi, et Schreck päästab rentslist äbariku Oswaldi (Danny DeVito) ning lubab teda kõrgemale seltskonnale tutvustada. Jõulurahu tagab linnas siiski traagilise minevikuga miljardär Bruce Wayne (Michael Keaton).

„Batmani tagasitulek“, Christopher Walken Foto: Vida Press

„Los Angelese räpased saladused“ (1997)

1990. aastate mõjukamaid draamasid põhineb tõsielulool, mis toimus 1951. aasta esimesel jõulupühal. Los Angelese politseijaoskonna politseinikud peksid tõepoolest läbi seitse meest, nii et kondid olid purud ja elundid rebestatud. Ajakirjanduses tituleeriti see veristeks jõuludeks. Ka Curtis Hansoni filmi tegevus hargneb jõuluajal säravate tulukeste ja pühademuusika taustal ning eksprostituut Lynn Brackeni (Kim Basinger) kapuutsi ja valge ääristusega keep on raudselt jõuluvanast inspiratsiooni saanud.

„Los Angelese räpased saladused“, Kim Basinger Foto: Vida Press

„Bridget Jonesi päevik“ (2001)

Bridget Jonesi (Renee Zellweger) armusuhe Mark Darcyga (Colin Firth) saab alguse jõulupeolt, kus mõlemal on seljas ema väljavalitud jõletu jõulukampsun. Purjuspäi nukrutsev Bridget mõistab, et ta ei taha enam jõule üksi veeta. Kui aastaring saab täis, on tema ja Darcy kindel paar.

„Bridget Jones päevik“, Renee Zellweger, Colin Firth Foto: Vida Press

„Kiss Kiss Bang Bang“ (2005)

„Surmarelva“ stsenarist Shane Black tegi selle Los Angeleses hargneva krimikomöödiaga režissööridebüüdi ning jätkab taas jõuluteemat. Avanguks röövib varas (Robert Downey juunior) mänguasjapoodi – tal on hädasti raha vaja, kuid vaja on ka lapse jõulusoovide nimekirja tipus figureerivat lelu (mida ta mõistagi ei leia). Jõuluses märulis figureerib ka seksikas jõuluvanakostüümis kaunitar (Michelle Monaghan) ning mõistagi ei jäeta hädas olevaid sõpru hätta.

„Kiss Kiss Bang Bang“, Michelle Monaghan Foto: Vida Press

Kõik Harry Potteri filmid (2001–2011)

Enamik Harry Potteri saaga filme on seotud jõuludega – alustades „Tarkade kivist“, kus väike prillpäine orvuke (Daniel Radcliffe), kes on kasuvanemate peres seni nii õnnetult virelnud, veedab koos oma uue sõbra Ron Weasleyga (Rupert Grint) Sigatüüka koolis jõulupühi ning saab lausa kingitusi. Just jõulude ajal muutub Harry üksildus kõige teravamaks, kuid siis tugevneb ka tema suhe sõpradega ning mitmes filmis saab süžee jõuludega uue hoo sisse.

„Harry Potter ja tarkade kivi“, Daniel Radcliffe Foto: Vida Press

„Kaotatud kaup ehk Jaht jõuluvanadele“ (2010)

Soome–Prantsuse–Norra sünges jõulufilmis „Rare Exports – A Christmas Tale“, kus lõi kaasa ka meie Peeter Jakobi, selgub, et vana hea jõulutaat on hoopis mäe alla maetud üleloomulik olend. Seda, mis jõuluvanal lapsukeste jaoks varuks on, ei taha te teadagi!

„Kaotatud kaup ehk Jaht jõuluvanadele“, Peeter Jakobi Foto: Vida Press

„Raudmees 3“ (2013)

Terassüdamega relvatootja Tony Stark (Robert Downey juunior) on elu jooksul liiga palju vägivalda näinud. Vana elu selja taha jätta püüdes kohtub ta poisiga (Ty Simpkins), kes aitab tal oma südames heldust leida. Režissöör Shane Black on intervjuudes kinnitanud, et ta ei tahtnud „Raudmehe“ kolmanda osa tegevust jõuluaega kanda, kuid see olnud kaasstsenarist Drew Pearce'i idee. „Jõuludes on midagi sellist, mis kõiki ühendab.“

„Raudmees 3“, Robert Downey juunior Foto: Vida Press

Veel salajõulufilme

„Briani elu“ (1979),

„Rocky IV“ (1985),

„Edward Käärkäsi“ (1990),

„Unine eksitus“ (1995),

„Silmad pärani kinni“ (1999),

„Palgamõrvarid Brügges“ (2008).