Nädal enne jõule on õige hea toad korda sättida ja mõelda jõulumenüüle.Foto: congerdesign, Pixabay
Kodu ja Aed
17. detsember 2020, 10:21

Nädal jõuludeni: tee kodu pühadeks korda!

Kui sa pole seni pühadele mõelnud, tuleb end nüüd lõpuspurdiks kokku võtta. Planeeri veel viimased kingiostud, säti tuba korda ning mõlguta mõtteid, mida pühadel lauale panna.

Piparkoogid ahju! Küpsise küpsetamise päeva tähistatakse 18. detsembril. Seega on igati põhjust piparkooke teha.

Kodu korda! Rahvakalendri järgi algas toomapäevaga 21. detsembril jõuluaeg, mis kestis kolmekuningapäevani. Alustati kodu suurpuhastusega, valmistati vorste ja küpsetati leiba. Eks vanarahvaski teadis, et pühadeks tuleb valmistuda. Seega kraami nädala alguses ära toad ja kontrolli, kas kõik kingitused on olemas.

Mõtle läbi menüü. Praegu on aega otsida põnevaid retsepte ja koguda ideid. Koosta planeeritava menüü põhjal poenimekiri. Kindla ostuplaaniga poodi minnes kulutad vähem raha ja saad käigu kiiremini tehtud. Juhul kui sul on plaanis külla minna, kooskõlasta võõrustajaga, mida külakostiks viia.

Tee põhjalik toidupoekülastus. Osta mõni päev enne jõule ära kogu vajaminev toidukraam. Lemmikhapukapsamüüja järjekord turul muutub iga päevaga aina pikemaks. Vahetult enne pühi on poed rahvast täis, linnatänavatel ummikud ja meeleolu kauplustes närviline. Säästa end sellest!

Too tuppa kuusk! Enne toomapäeva toodi tuppa kuusk. Tore on minna perega metsa jõulupuud valima. Selleks laadi alla RMK kuuserakendus, mis aitab sul leida kodulähedast kohta, kust sobiv jõulupuu hankida.

Ehita ise kuusk. Juhul kui sa ei taha päris kuuske tuppa tuua, riputa jõulutuled või kaunistatud puuoksad kuusekujuliselt seinale. Suuremasse potti võid istutada ka miniküpressi ja kaunistada seda pisikeste jõulumunadega.

Naudi aega iseendale. Tänu aegsasti alustatud pühadetoimingutele saad endale ka jõudeaega lubada. Mine vanni, kuula muusikat või loe raamatut. Naudi mandariine ja piparkooke – peagi on pühad!