Terve broiler küpseb 180kraadises ahjus umbes 1,5 tundi.Foto: Pixabay
Jõulud
17. detsember 2018, 11:49

JÕULUD | Alternatiiv seapraele: mahlane ahjukana

Pikkadel pühadel võib tekkida üsna kiiresti tavapärastest jõuluroogadest villand. Verivorst, seapraad, sült.. kuid äkki sobiks seda seltskonda rikastama üks mahlane ahjukana? Talleggi tootekategooria juht Heli Sepp jagab lihtsaid ja kasulikke nippe, kuidas klassikalisest kanast jõululauale üks mahlane praad valmistada.

Ise kodus kana maitsestades on võimalusi väga palju. Kana võib marineerida näiteks õli, sojakastme, karri, paprika ja ürtide seguga või lihtsalt maitseainetega sisse hõõrudes. Ideaalis võiks jätta kana üle öö marineerima, sest siis jõuavad maitsed imenduda.

Katseta põnevate täidistega

Kui soovid klassikalisele ahjukanale vaheldust, siis proovi täidetud kana. Vastavalt kasutatud koostisosadele annab täidis küpsele kanale juurde nii mahlasust kui ka uusi maitsenüansse.

Väga hästi sobivad selleks mitmesugused köögiviljad nagu näiteks kapsas, õun või porgand. Samuti võib täidisena kasutada ka seeni, hakkliha, rosinaid, musti ploome ning ürtidest peterselli või basiilikut.

Täidist mahub 1,5 kilogrammise kana sisse umbes 150 grammi. Meeles tasub pidada, et kui tegemist on suurema linnuga, siis tasuks pigem eelistada täidiseta ahjukana, kuna täidise tõttu soojusjuhtivus linnu keskosas halveneb ning küpsemine aeglustub.

Täidist mahub 1,5 kilogrammise kana sisse umbes 150 grammi. Foto: Pixabay

Suuremat lindu võib kuivamise vältimiseks küpsemise ajal kasta tekkinud leemega.

Kuldse jume saladus

Terve kana küpsetamisel on soovitatav lind „kokku“ siduda, kuna siis säilitab kana küpsedes kauni vormi ja on pärast hõlpsamini lõigatav. Kui terve kana küpsetatakse ahjus, siis võib selle esmalt 200-220 kraadi juures pruunistada – see aitab takistada lihamahlade väljavalgumist ja nii saavutab ahjukana isuäratavalt kuldse jume.

Terve broiler küpseb 180kraadises ahjus umbes 1,5 tundi. Siinkohal on oluline silmas pidada seda, et küpsetamistemperatuurid sõltuvad linnu vanusest, selle eeltöötlusest ning lihatükkide suurusest.

Kes maitseainetega mässamist pelgab, võib osta juba eelmaitsestatud kana.