Ka kohvile võiks jõuluhõngu lisada, soovitab Paulig Professionali kohvikoolitaja Mihkel JürimaaFoto: Erki Pärnaku
Jõulud
17. detsember 2018, 16:00

JÕULUD | Advendihõngulised kohvijoogid

„Hästi lihtne on kohvile jõuluhõngu lisada hõõgveiniseguga, sest seal on ingver, kaneel, pomerants, kardemon, nelk ja rosinad juba olemas,“ ütleb Paulig Professionali kohvikoolitaja Mihkel Jürimaa. Ta pakub advendiajaks välja kaks kohvijooki, mida on lihtne teha. Kummagi joogi valmistamiseks piisab kolmest komponendist.

Glögg au lait on inspireeritud prantslaste kuulsast caffe au lait`st. Kasutades natuke tumedamat rösti kui meil tavaks, teevad prantslased sellest presskannukohvi. Siis võtavad piimavahustuskannu (neid leiab ka Eestist), valavad piima kannu, vajutavad nuppu ja peagi on soe vahustatud piim olemas. „Sama kannuga saab teha ka lattet ja cappuccionot. Kui sul on kapselkohvimasin, teed sellega espresso valmis ja siis lisad vahustatud piima,“ märgib Jürimaa.

Kui piimakannu pole, ei jää jook veel tegemata. Kuigi vahtu tekib vähem, võib piima ka pliidil kuumutada, aga mitte üle 70 kraadi (sama kehtib teistegi kohvijookide puhul). „Kui piimale tekib juurde keedetud piima maitse, rikub see ka kohvijoogi maitse,“ hoiatab Jürimaa. Kuigi jõulujooki tehes tooks pikem kuumutamine vürtside maitse rohkem välja, muudaks keedetud piima maik joogi üsna ebameeldivaks. Oluline on seegi, et vürtsid ei tapaks kohvi enda maitset.

„Kui piimale tekib juurde keedetud piima maitse, rikub see ka kohvijoogi maitse,“ hoiatab Paulig Professionali koolitaja Mihkel Jürimaa. Foto: Erki Pärnaku

Vahet pole, kuidas piima kuumutada, aga oluline on valada caffe au lait`d tehes piim ja kohv tassi korraga. „Kes armastab magusat, võiks glögikohvisse ka pisut suhkrut lisada ja lõpuks piimavahule pisut kaneeligi riputada,“ annab Jürimaa sõnul joogile lisada nii silmailu kui ka särtsu.

Espresso, cappuccino ja caffe latte on pärit Itaaliast, flat white aga Austraaliast. Tänaseks on viimane meilgi juba üsna tuntud ega puudu ka suuremate tanklakettide menüüdest.

„Kui cappuccinosse käib üks espresso (30 ml), siis flat white`i kaks. Tänu sellele on flat white`is ka kohvi maitset oluliselt rohkem tunda. Ja kui cappuccinos on piimavahtu sama palju kui piima, siis flat white`is on rohkem piima ja piimavahu kiht on hästi õhuke,“ räägib Jürimaa. Kogus on aga „austraallasel“ ja „itaallasel“ sama – mõlemat juuakse 120-160 ml tassist.

Vahelduseks glögile: Glögg au lait Foto: Erki Pärnaku

Piisab presskannust: Glögg au lait

Vaja läheb:150 ml kohvi, 150 ml kuumutatud piima, 2 sl hõõgveinisegu (nt Santa Mariat), soovi korral 1 tl suhkrut või 1 cl suhkrusiirupit. Kaunistamiseks kaneeli.

Valmistamine: Valmista kohv, võttes 100 ml vee kohta 7-9 g keskmise või tumeda röstiga kohvipuru. Pane hõõgveinisegu külma piima sisse ja lase piim kuumaks. Kurna maitseained välja, aga rosinad pane tassi põhja. Soovi korral lisa ka siirup või suhkur. Võta ühte kätte presskann ja teise piimavahustuskann ning vala kohv ja vahustatud piim korraga tassi. Soovi korral riputa kohvijoogile ka kaneeli, appi vüid võtta nt paberist lõigatud lumehelbekese šablooni.

Kompenseerib lumepuudust: Lumememme võib ehitada ka vahustatud piimast Foto: Erki Pärnaku

Vajab espressomasinat: Mesine flat white

Vaja läheb: 2 espressot (60 cl), 2 tl mett, 150 ml vahustatud piima.

Valmistamine:Pane tassipõhja mesi. Vala peale kaks espressot ja sega läbi. Kalla peale vahustatud piim. Kui tahad joogi peale lumememme teha, vala piimakannust espresso peale kolm „lumepalli“ ja tee neile hambatikuga nägu ja nööbid.

Nipp! Kes tahab magusamat kohvi, võib panna rohkem mett, aga mitte lisada suhkrut.

Allikas: Mihkel Jürimaa, Paulig Professionali kohvikoolitaja