Foto: Rait Tuulas
Jõulud
17. detsember 2018, 16:00

JÕULUD | Pühadelaua põhitegelane – siga

Maailmas süüakse aastas veidi alla 45 kilo liha inimese kohta, Eestis oli see arv mullu 78, kusjuures sealiha sööme veel mitu korda enam kui teiste riikide elanikud. Näiteks eelmisel aastal söödi maailmas 17 kilo ja Eestis ligi 40 kilo sealiha inimese kohta. Sestap jagavad jõululauale mõeldes soovitusi restorani Pull ja Härg omanikud ning hinnatud lihameistrid Enn Tobreluts ja Hanno Kuul.

„Ehkki taimetoitlased väidavad vastupidist, näitavad kauplustest saadud andmed, et lihamüük meil vähenenud pole, vaid on kolm viimast aastat samal tasemel püsinud,“ kinnitab Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm. „Mina eelistaksin ka mineraalvett, aga joon ikka punast veini,“ muigab ta.

Särtsakas amps  Foto: Rait Tuulas

Tšilli popperid 

Vaja läheb: punaseid ja rohelisi tšillisid, kitse-kreemjuustu, toorsuitsupeekonit.

Valmistamine: Lõika tšillid pikuti pooleks, täida seest kreemjuustuga ja mähi ümber peekoniviilud. Küpseta ahjus või grillil kõrgemal kuumusel, kuni peekon on kenasti pruunistunud.

Sealiha on aastakümneid olnud juhtiv jõud eestlase jõululaual. Foto: Rait Tuulas

Krõbe kamar & pehme siga

Vaja läheb: seaküljetükki, vett, soola (70 g soola 1 l vee kohta).

Valmistamine: Pane seaküljetükk ööpäevaks soolvette seisma. Küpseta 140kraadises praeahjus 1–1,5 tundi ja seejärel 230 kraadi juures veel 20 minutit.

BBQ seasisefilee

Vaja läheb: seasisefileed, purustatud musta pipart, helvessoola.

Valmistamine: Puhasta seasisefilee kelmetest, maitsesta väga vähese musta pipra ja soolaga.

Aseta terve lihatükk kohe pärast maitsestamist BBQ ahju valge suitsu kätte küpsema (umbes 90 ºC). Kogu maitsestuse lihale annabki must pipar, sool ja intensiivne valge suits. Oluline on, et liha pind küpsetamisel väga ära ei kuivaks, aga õigel temperatuuril seda ei juhtu. Liha pehmuse tagab aeglane küpsetamine madalal kuumusel.

Sealiha peetakse küpseks, kui selle sisetemperatuur on +71 ºC, kuid sel juhul on sisefilee juba liiga kuiv – sisefilee tuleks ahjust välja võtta, kui liha sisetemperatuur on umbes + 65 ºC (küpsemisaeg BBQ ahjus u 1,5 tundi).

Seejärel lase lihal toatemperatuuril umbes 10–15 minutit puhata. Nii küpseb see veel natuke edasi (järelküpsemine), lihamahlade liikumine peatub ning suitsuring tuleb liha lahti lõigates paremini esile. Liha suitsuring on punane ääris, mis väljendab liha ja suitsu koosmõju kvaliteeti: mida laiem on punane ääris, seda rohkem kvaliteetset suitsumaitset.

Serveerides lõika fileest umbes 1 cm paksused lõigud (otse ristlõikena viilud, mitte poolviltu).

Koduses praeahjus küpseta liha 130kraadises ahjus umbes 40 minutit.

Allikas: Enn Tobreluts ja Hanno Kuul restoranidest Pull ja Härg