Keskkonnale tehakse kordades suuremat kahju plastkuuske eelistades.Foto: Pexels, RMK
Jõulud
19. detsember 2018, 11:23

Lähme metsa jõulukuuske äppima!

Et kõige armsam jõulupuu on ise metsast toodu, võta veel enne pühi mobiiltelefon näppu, mine kaubanduskeskuse parkla asemel loodusesse ja vali endale meelepärane kuusk.

Juba 11. talve lubab Riigimetsa Majandamise Keskus riigimetsast endale kuuse tuua.

"Inimesed on selle võimaluse hästi vastu võtnud, viimastel aastatel on riigimetsast jõuluks tuppa toodud üle 10 000 kuuse," märgib RMK peametsaülem Andres Sepp.

Tema sõnul pole põhjust karta, et jõulupuu metsast koju toomisega metsale midagi halba tehakse.

"Kui kuusk on valitud õigest kohast, ei ole sel niikuinii võimalust suureks kasvada. See kas raiutakse kraavide või liinide puhastamise käigus või jääb kiduma vana metsa alla," selgitab mees.

Peametsaülema sõnul tehakse keskkonnale kordades suuremat kahju plastkuuske eelistades.

"Pakkugem siis õigest kohast valitud kuuskedele võimalust kaunistatult meid ja meie lähedasi rahulikul jõuluajal rõõmustada. Lisaks saavad ühisel kuuseotsimisel osalejad endale punased põsed, rõõmu koosveedetud ajast ja kogemuse, et meie kõigi ühine mets on heades kätes," kutsub Andres üles kõiki riigimetsast endale kuuske valima.

Sobiva jõulupuu leidmist riigimetsast lihtsustab riigimetsa kaart, mis on leitav nii veebist www.rmk.ee/kuuseke kui ka RMK mobiilirakendusest. Viimase saab iga soovija alla laadida.

"Äppi kasutades võib ennast metsas ka positsioneerida ja sobiva koha leida. Siis on kindel, et ei satuta erametsa või looduskaitsealale, kust kuuske võtta ei tohi," tõdeb spetsialist. Kaardilt näeb ka, et parimad paigad kuuse leidmiseks on Ida-Virumaa või Pärnumaa, kuid riigimetsa lapikesi leiab siiski kõikjalt üle kogu Eesti.

Ta rõhutab veel kord, et jõulupuu võib võtta sealt, kus sel pole lootustki suureks kasvada – teede ja kraavide servadest, liinide ja vana metsa alt.

"Kindlasti ei tohi kuuski raiuda metsanoorendikest, kuhu need on istutatud," manitseb Andres. Metsanoorendiku tunneb ära selle järgi, et puud on korrapäraselt rivis ja hooldatud ning enamasti ühekõrgused.

Riigimetsast kuuse toomisel tuleb puu eest ka tasuda, hind arvestatakse kuusemeetri järgi. Kui metsas kuuse mõõtmise võimalust pole, siis kas selle eest võib tasuda ka kodus, kui kuusk on mõõdetud? Või peab siiski mingi orientiiri mõõtmiseks võtma? Andres Sepp sõnab, et tasuda tuleb enne kuuse võtmist. Makset kinnitav sõnum või dokument peab metsas prindituna või telefonist näidatavana kaasas ja vajadusel ette näidatav olema.

Õige summa arvutamiseks soovitab Andres kodus enne ära mõõta, kui kõrge kuuse üldse tuppa panna saab.

Jõulupuu soovitab ta maha saagida või raiuda, nii nagu keegi eelistab või millised tööriistad käepärast. Ühtlasi tuleks kuusk maha võtta võimalikult madalalt.

"Kändu ei tohiks järele jääda," ütleb peametsaülem.

 Foto: Daisy Lappard

Hind sõltub puu pikkusest

Kui oled sobiva puu välja valinud, helista sõltuvalt soovitud puu pikkusest allolevale telefoninumbrile. Tasulised numbrid töötavad kuni 31.12.2018.

* Kuni ühemeetrine kuusepuu – 900 1003 (3 eurot)

* 1–2meetrine kuusepuu – 900 1008 (8 eurot)

* 2–3meetrine kuusepuu – 900 1013 (13 eurot)

* 3–4meetrine kuusk – 900 1023 (23 eurot)

* 4–5meetrine kuusk – 900 1030 (30 eurot)

Helistades jää ootele ja kuula lõpuni teenusega seonduv info. Makse sooritamist kinnitab saabuv SMS. Hoia see alles. Summa kajastub järgmise kuu mobiiliarvel. Pärast makset kinnitava sõnumi saamist võid asuda kuuske maha võtma. 

Kõrgematele kui viiemeetrised kuused on kehtestatud eraldi hinnakiri, mille leiad samuti koduleheküljelt www.rmk.ee/kuuseke. Nende eest saad maksta vaid ülekandega arve alusel, juhised leiad sealt samast.

Keskkonnale tehakse kordades suuremat kahju plastkuuske eelistades. Foto: Pexels, RMK