Naudi toitu, kuid väldi ülesöömist.Foto: rawpixel, Unsplash
Nipid
19. detsember 2018, 10:57

Väldi ülesöömist! Seedimata toit läheb soolestikus roiskuma

Nii tavaline on, et pühade ajal liigutakse ema ja isa juurest vanavanemate koju, sealt omakorda edasi sõprade poole. Ja esimese asjana kutsutakse külalised ju ikka lauda. Kas selles on midagi halba, kui halb on mitmel järjestikkusel jõulupeol ennast üle süüa?

Miks on halb üle süüa?

Teele Teder, FreshGO toitumisnõustaja ütleb, et ülesöömine muudab olemise raskeks ning on üks peamisi seedehäirete tekitajaid.
Söögilauast otse magamistuppa suundudes jääb toit seedimata, sest öösel meil seedimine aeglustub või peatub üldse. Toit läheb kehas pahaks ja see soodustab halbade bakterite teket.
Võta teadmiseks, et 80% immuunsusest sõltub sellest, mis inimese soolestikus toimub.

Aga sina tee hoopis nii:

  • Põhitoidu kõrvale või pärast seda hoidke eemale värskest puuviljast. See tekitab enamus inimestel seedehäireid.
  • Valgud ja süsivesikud peaks hoidma söömise ajal eraldi, sest need seeduvad erinevalt põhjustades tundliku maoga inimesel vaevusi. Samas aitab nende koossöömine veresuhkrut kontrollida, mis on oluline diabeetikute või ülekilodega vaevleva inimese puhul.
  • Enne toidu taldrikule tõstmist küsi endalt, kas see toit teeb sind õnnelikumaks. Proovi ette kujutada, kuidas sa ennast pärast kringlitüki söömist tunned? Kas tekivad süümepiinad või on see tükk just see, mida oled pikalt oodanud?